Optuženi članovi bande koja je palila automobile u Dubrovniku

Foto: Tonci Plazibat/Cropix

Protiv četvorice muškaraca USKOK je pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu zbog kaznenog djela ‘dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom’ u sastavu zločinačkog udruženja koje je palilo automobile u Dubrovniku. Riječ je o muškarcima u dobi od 24, 37, 36 i 35 godina, naveli su iz USKOK-a.

Optužnicom se 37-godišnjaka i 36- godišnjaka tereti da su u razdoblju od prosinca 2022. do 11. siječnja 2023. na dubrovačkom području, povezali u zajedničko djelovanje 35-godišnjaka, te njegovim posredstvom i 24-godišnjaka.

Nakana im je bila osvetiti se dvojici muškaraca zbog sukoba oko dodjele koncesije na pomorskom dobru u Staroj gradskoj luci u Dubrovniku, kako bi oni uslijed zastrašivanja i uništenja imovine odustali od natječaja za dodjelu te koncesije, navodi se u optužnici.

– U tu svrhu razradili su plan da zapale osobna vozila kojima se koristi jedan od tih muškaraca i oštete ugostiteljski objekt drugog muškarca, znajući da se požar može proširiti te ugroziti druga vozila i obližnje zgrade, kao i zdravlje i živote stanara u tim zgradama i u ugostiteljskom objektu. Unatoč tome, 37-godišnjak i godinu dana mlađi muškarac su naložili 35-godišnjaku da razbije i uništi ugostiteljski objekt te pronađe osobu koja će zapaliti osobna vozila, dodaje se u optužnici.



Sukladno tom nalogu, 36-godišnjak je iz pištolja ispalio četiri metka u ugostiteljski objekt, uslijed čega je razbijeno vanjsko staklo tog objekta. Nakon što je 24-godišnjak pokazao gdje su parkirana vozila koje treba zapaliti, 35-godišnjak je zatražio od njega da ih zapali te mu je zauzvrat obećao otpisati dugovanje od 3.981,68 eura, navodi USKOK.

– Postupajući po tom traženju, 24-godišnjak se 11. siječnja 2023. dovezao motociklom bez registarske oznake do parkiranih vozila te je zapalio jedno od njih, uslijed čega je na vozilu nastala šteta od 160 tisuća eura. Samo zahvaljujući brzoj reakciji stanara ulice u kojoj se vozilo nalazilo, nisu zapaljena i obližnja vozila pa se vatra nije proširila na okolne zgrade niti su bili ugroženi životi njihovih stanara, stoji u USKOK- ovoj optužnici.

Nadalje su 37-godišnjak i godinu dana mlađi muškarac u više navrata dolazili u ured vlasnika ugostiteljskog objekta i zahtijevali da im prepiše udio u trgovačkom društvu kako bi mogli nastaviti poslovati tim društvom. Na telefon vlasnika tog objekta upućena je i prijeteća poruka, ali je on odbio njihove zahtjeve i protiv njih podnio prijavu.

Županijski sud u Splitu je usvojio prijedlog USKOK- a za produljenje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika, dodaje se u priopćenju.

Komentari