Orešković: Andrej Plenković je alfa i omega svih korupcijskih afera

Foto: Cropix

Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek Izvješće o radu državnih odvjetništava u 2021. godini ‘brani’ na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora.

Dok je većina oporbe od Hrvoj Šipek tražila odlučan obračun s, kako kažu, krupnim ribama umočenim u blato korupcije, Željko Sačić (HS) pitao ju je što se čini da se postupak protiv hrvatskih državljana iz Zambije prebaci u Hrvatsku.

– Morate odgovoriti što činite kako bi se postupak protiv osmero hrvatskih državljana u Zambiji za strahovito teško kazneno djelo, pokrenuo u Hrvatskoj, kazao je Sačić.

On smatra kako bi to možda bio način da se proces iz Zambije prebaci u Hrvatsku, a da se ujedno dade do znanja našim političarima, prije svega ministru vanjskih poslova, da ne propagira bijelu supremaciju i da ne vrijeđa zambijska tijela kaznenog progona.



Raspravu o izvješću, koju su potpisima sami pogurali, oporbeni zastupnici su iskoristili da bi ponovno prozvali premijera, Vladu i vladajuću većinu za korupciju.

– Od slučaja lex Agrokor i skupine Borg, preko niza ministara uhvaćenih u korupcijskim aferama, Andrej Plenković je alfa i omega svih korupcijskih afera, ustvrdila je Dalija Orešković (Centar), poučivši da zato sva žestina oporbenih kritika treba biti usmjerena prvenstveno prema njemu i njegovoj vladajućoj većini. Ako je razina korupcije pod Plenkovićevom vladom i većinom dosegnula te razmjere da ovdje nema savjesti i odgovornosti da se koruptivna vlast smijeni, oporba bi trebala tražiti prijevremene izbore, izjavila je zastupnica.

Nezadovoljna je i što DORH nije promptno reagirao na medijske objave da je afera omega i software pokucala i na premijerova vrata, a poručuje i da ju osobno ne bi zadovoljilo ni da je USKOK već podigao optužnicu “jer bi epilog došao za nekoliko godina”.

Marija Selak Raspudić (Most) glavnoj državnoj odvjetnici poručila je da joj nije lako.

– Velike su želje HDZ-a, vaši su stolovi manji od vaših ladica, kazala je. Hrvoj Šipek je pitala i kako to da oporbeni poziv na raspravu o izvješću shvaća kao pritisak, a direktan poziv premijera kao topli razgovor i poticaj na kvalitetnije djelovanje.

Komentari