OSAM POZITIVNIH NA BRITANSKI SOJ Markotić: Situacija se prati. Testirat će se oko 200 uzoraka tjedno za Hrvatsku

Alemka Markotic. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Nacionalni stožer danas je održao press konferenciju. Alemka Markotić iznijela je podatke o novom soju koronavirusa u Hrvatskoj. 

“Na sastanku su bili predstavnici Ruđera, PMF-a, Štampara i Klinike. Definirali smo koji su kapaciteti i Hrvatska bi kod povećanog broja imala dosta kapaciteta. Bit će potrebe za dodatnom edukacijom. Testirat će se oko 200 uzoraka tjedno za Hrvatsku. To se ne može klasičnim PCR testom”, pojasnila je Markotić.

“Situacija se prati. Bit će problem jer nedostaje reagencija na tržištu, jer se krenulo u masovno sekvencioniranje”, dodala je.

Rekla je da su jučer potvrđeni prvi slučajevi britanskog soja koronavirusa.



“Sekvenciran je 61 uzorak. I HZJZ ima preliminarne rezultate za oko osam bolesnika, izvijestit će o tome. Što se tiče potvrđenih uzoraka, jedan je muškarac star 50 godina, zatim dijete od oko tri i pol godine koje je imali gastrointestinalne probleme, te treći je muškarac od 34 godine. Jučer je preko HZJZ-a išla prva pošiljka uzoraka za ECDC gdje smo kao Klinika priložili 30-ak uzoraka iz različitih dijelova Hrvatske, uključujući i ova tri za dodatnu potvrdu”.

Ponovo se osvrnula na dugi covid i odgovorila na pitanje o cijepljenju starijih ljudi.

“Mi viđamo te bolesnike, liječenje tih bolesnika se prati. Pratimo te ljudi i oni sami dobiju upute prije nego budu otpušteni, da javljaju neuobičajene tegobe. Taj dio se već prati. Počelo se vrlo ozbiljno pristupati i tom problemu”, istaknula je.

Komentari