Osmero djece su joj već oduzeli, a sada je na putu deveto. Sud je odobrio sterilizaciju

Unsplash

Ovih dana 38-godišnja žena u jednoj hrvatskoj bolnici rodit će svoje deveto dijete. Dosadašnjih osmero, u dobi od pet do 17 godina, institucije su joj već oduzele. Paralelno s porodom, osmim koji će biti obavljen carskim rezom, u bolnici će biti sterilizirana podvezivanjem jajovoda.

Odlučilo je to tročlano vijeće jednog našeg županijskog suda u izvanparničnom postupku koji je protiv 38-godišnjakinje inicirala njezina skrbnica, stručna radnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad, radi “donošenja rješenja o njezinu zdravlju”: ginekolozi vještaci zaključili su da je trudnoća za ženu visokorizična te da je u ovom slučaju opravdano i nužno podvezivanje.

Riječ je o ženi djelomično lišenoj poslovne sposobnosti zbog trajnog stanja duševne zaostalosti na razini lakše do umjerene mentalne retardacije uz znakove poremećaja u ponašanju. Četvero njezine djece već je posvojeno. Ostala su u Dječjem domu u Nazorovoj te čekaju posvojenje ili udomljenje. O dobrobiti bebe koja će stići na svijet tek će se odlučiti, piše Jutarnji list.

Posljednja u nizu trudnoća je, smatraju liječnici, visokorizična pa je stoga 38-godišnjakinja prije dva mjeseca, u svibnju, u Hrvatskom zavodu za socijalni rad dala suglasnost da se provede postupak sterilizacije jer se boji za svoje zdravlje i za svoj život te je pristala da sve sudske korake u njezino ime obavi njena skrbnica.



Komentari