‘OSTVARILI SMO NAŠE CILJEVE’ Plenković: Dovršavamo proces koji je počeo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska je od ponoći članica eurozone i schengenskog prostora, a tim su se povodom na Bregani susreli hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Hrvatski premijer nakon susreta sa šeficom EK-a dao je izjavu za medije. Najprije je pozdravio sve okupljene, a onda je poručio da je ovo povijesni trenutak i da mu je posebna čast svjedočiti njemu.

“Prvi siječnja 2023. je dan kada je Hrvatska ostvarila svoje strateške i političke ciljeve. Prva smo zemlja koja je to učinila na isti dan. Proteklih šest godina, koliko smo na čelu Vlade, proteklo je u ispunjavanju niza zahtjevnih kriterija i kriterija kako bismo bili spremni za Schengen i eurozonu. Bilo je to zahtjevno vrijeme, ali smo ostvarili naše ciljeve”, kazao je Plenković, dodajući da više ništa neće biti isto.

Dodao je da je uvjeren da će i Schengen i eurozona biti korisni za hrvatske građane i hrvatsko gospodarstvo. “Ovo će za Hrvatsku kao turističku zemlju značiti izrazito puno, a činjenica da ćemo biti u eurozoni pojednostavljuje i način plaćanja…”, navodi dalje Plenković prednosti ulaska u Schengen i eurozonu.



Zahvalio je zatim svim aktualnim i bivšim članovima Vlade koji su dali doprinos ovome. “Došli smo do trenutka najdublje integracije u kojoj Hrvatska može biti. Za zemlju koja prije 31 godinu nije bila međunarodno priznata, u samo tri desetljeća, došli smo do ovoga”, kazao je Plenković, nakon čega je zahvalio i hrvatskim braniteljima, kazavši da bez njih ovo ne bi bilo moguće.

“Dovršavamo proces koji je počeo prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman”, kazao je Plenković nakon čega je zahvalio i hrvatskoj policiji, a na kraju je zahvalu uputio EU komisiji i slovenskim dužnosnicima.

“Ovo je dan za pamćenje i dan za povijest za hrvatski narod. To je slavlje ne samo za Hrvate, već i sve građane Europe. Nema više kontrole putovnica, redova, već neometani prolaz kao što sad vidimo. Ljudi će putovati slobodno, neće više biti ometanja za poslovanja”, rekla je Von der Leyen.

“Vaša nazočnost gospođo predsjednice govori koliko je ovo važan dan ne samo za Hrvatsku već ni za njezine susjede. Mi znamo da se možemo osloniti na vas”, rekla je.

Komentari