Osuđeni bivši Bandićev vozač i ‘kralj Adventa‘: Evo kakve kazne su dobili

Bruno Konjević, Željko Puhovski, Vanja Nezirović/cropix/

Dugogodišnju vozač pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, Zdravko Krajina te poduzetnik Denis Mohenski, poznat i kao ‘Kralj Adventa’, osuđeni su u utorak na temelju nagodbe s USKOK-om.

Zdravko Krajina osuđen je na 10 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro. Dobio je i novčanu kaznu od 55.000 eura te mora vratiti 5000 eura imovinske koristi, ali i nadoknaditi 5000 eura troškova postupka. Denis Mohenski osuđen je na 11 mjeseci zatvora koji su zamijenjeni radom za opće dobro, te 60.000 eura sporedne novčane kazne. Mora nadoknaditi i 5000 eura troškova postupka.

<p>Zdravko Krajina</p>
Bruno Konjević/CROPIX

Optužnica USKOK-a
Oni su tijekom istrage već priznali da su u dogovoru sa sada pokojnim Bandićem namještali poslove dobivanja lokacija za kućice na zagrebačkim Adventima od 2016. do 2020. godine. Trećeokrivljena službenica u Gradu Zagrebu Jelena Čeklić jedina ne priznaje krivnju te će se sada samo njoj suditi po navedenoj optužnici, doznaje Jutarnji list.

“Optužnicom se dugogodišnjem osobnom vozaču i osobi od posebnog povjerenja tadašnjeg gradonačelnika Grada Zagreba te stvarnom voditelju poslovanja dvaju trgovačkih društava i vlasniku trgovačkog društva i obrta za ugostiteljstvo, stavlja na teret da su se u razdoblju od kolovoza 2016. pa sve do siječnja 2020. godine u Zagrebu dogovorili s tadašnjim gradonačelnikom Grada Zagreba, ovlaštenim za donošenje zaključaka o dodjeli javnih površina u Gradu na korištenje poslovnim subjektima, da će im omogućiti dodjelu željenih javnih površina Grada u zakup društvima i obrtu pod njihovom kontrolom radi organizacije raznih manifestacija”, naveo je USKOK.



Ante Čizmić/ilustracija Cropix

Teške optužbe
Navode iz USKOK-a kako u cilju ostvarenja ovog dogovora tadašnji gradonačelnik je nalagao Jeleni Čeklić da poduzima radnje kako bi društva i obrt dobili željene površine bez obzira na prijavu drugih zainteresiranih poslovnih subjekata. “Slijedom čega je trećeokrivljena u sustavu evidencija rezervirala termine na javnim površinama Grada sukladno traženjima Krajine i Mohenskog čime je onemogućila prijave drugih zainteresiranih podnositelja i prije nego su zahtjevi navedenih društava prošli kroz propisanu proceduru i provjeru nadležnog gradskog tijela”, dodaje se u optužnici.

Dodaju i kako je Čeklić poduzimala potrebne radnje kako bi osigurala da članovi Povjerenstva za davanje javnih površina u zakup i na drugo korištenje donesu prijedloge zaključaka da se upravo društvima Krajine i Mohenskoga dodijeli tražena javna površina na korištenje. “Slijedom navedenog je Povjerenstvo za davanje u zakup javnih površina donosilo prijedloge zaključaka o neposrednoj dodjeli javne površine sukladno njihovim zahtjevima, na temelju čega je tadašnji gradonačelnik, znajući da su navedeni prijedlozi, pripremljeni na opisani način i sukladno njegovim nalozima, donosio zaključke kojima se tražena javna površina dodjeljuje na korištenje tim društvima”, tvrde.

Idu u stečaj? Zakazano ročište o stečaju stranke Bandić Milan 365: Ostali im fotoaparat, hladnjak, perilica…

Dodaju kako je Krajina zauzvrat službenim automobilima Grada u više navrata prevozio članove obitelji tadašnjeg gradonačelnika te održavao njegovu vikendicu pa i plaćao njezino čišćenje, a obavljao je i druge poslove u korist tadašnjeg gradonačelnika po njegovim nalozima. “Mohenski je putem Krajine tadašnjem gradonačelniku dao mito u vidu novčane naknade u sveukupnom iznosu od 400 tisuća kuna, od kojeg iznosa je tadašnji gradonačelnik predao Krajini najmanje 40 tisuća kuna na ime posredovanja u davanju mita od Mohenskoga”, objavio je USKOK za što je njihova optužnica teretila Krajinu i Mohenskoga.

Komentari