Otkrivamo tko u trećoj izbornoj jedinici osvaja najveći broj mandata: Birači nisu naklonjeni HDZ-u

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Prema anketi koju je provela Digital 2X1 agencija za ispitivanje javnog mijenja u trećoj izbornoj jedinici SDP-ova koalicija osvaja najveći broj mandata.

Anketa je obuhvatila 400 ispitanika, a provedena je od 28. ožujka do 3. travnja.

Treća izborna jedinica obuhvaća Međimursku županiju, Krapinsko-zagorsku županiju, Varaždinsku županiju i sjeverozapadni dio Zagrebačke županije (općine Bistra, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća).

Damjan Tadić/Cropix

Biračko tijelo naklonjeno ljevici

U trećoj izbornoj jedinici tradicionalno je biračko tijelo naklonjeno ljevici. SDP s partnerima predvođen Sinišom Hajdašom Dončićem tako može računati na potporu 35,4 posto birača. Anđelko Stričak predvodi HDZ koji osvaja 22,2 posto glasova birača. Nezavisna platforma Sjever na čelu s Matijom Posavcem dobila bi 10,5 posto glasova. Možemo s Lukom Korlaetom kao nositeljem ima potporu 6,1 posto birača.



Izborni prag još sigurno prolazi i Domovinski pokret s potporom od 5,9 posto birača, a njihovu listu predvodi Davor Dretar. Most je prvi ispod praga s 3,7 posto potpore birača.
Neodlučnih birača je oko 9 posto.

Prema navedenom istraživanju SDP osvaja 6 mandata, HDZ 4 mandata, dva mandata osvaja Nezavisna platforma Sjever, a Možemo i Domovinski pokret mogu računati na po jedan mandat.

Ostale stranke ne prelaze izborni prag.

U trećoj izbornoj jedinici pet lista prelazi izborni prag i ulazi u Hrvatski sabor

U odnosu na prošle izbore novost je potpora Nezavisnoj platformi Sjever i Možemo, dok su i SDP i HDZ i Domovinski pokret i na izborima 2020. ušli u Sabor u ovoj izbornoj jedinici.
U ovome anketnom istraživanju mogućnost statističke pogrješke je 3 posto, a ankete pokazuju trenutačne trendove.

Druga izborna bi mogla neke ‘ohladiti’: HDZ pobjeđuje, a u odnosu na 2020. raste samo DP!

Komentari