OTVORENO DOZNAJE Milanović će se uskoro oglasiti o slučaju Perković – Mustač

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Ovih dana aktualna je saga o dvojici bivših hrvatskih špijuna – Josipa Perkovića i Zdravka Mustača – za koje je skupina hrvatskih generala tražila pomilovanje od Predajednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Glasnogovornik Predsjednika Republike Nikola Jelić potvrdio je za Otvoreno.hr da je predsjednik Milanović zaprimio dopis generala HV-a u kojemu se traži pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača. O svemu će i sam Milanović očitovati u idućih nekoliko dana, rekao je kratko Jelić za Otvoreno.

Podsjetimo, oni su u Minhenu 2016. osuđeni na doživotnu robiju zbog povezanosti s ubojstom emigranta Josipa Đurekovića. Trenutno služe kaznu u Hrvatskoj.

Perković i Mustač su bili obavještajci i u vrijeme bivše države, a potom i u vremenu stvaranja samostalne Hrvatske.



Mnogi su kritizirali njihovo izručenje Njemačkoj uz opasku kako ozbiljne države ne šalju olako svoje špijune drugim državama.

Generali koji traže pomilovanje kažu kako je uloga dvojice špijuna bila ključna u stvaranju Hrvatske, a dio javnosti zamjerava ovakav stav generala s obzirom na to da su ovaj dvojac dovodi u vezu s mnogim emigrantskim prijeratnim likvidacijama.

Ostaje za vidjeti što će učiniti predsjednik Republike. Iz HDZ-a su se ranije oglasivši kazavši kako ovo nije zahtjev generala nego Zorana Milanovića. Do sada, s Pantovčaka nije bilo komentara.

Komentari