Otvoreno o EPP-u: Je li Orban ‘teret i neprilika ‘ i imaju li pučani problema s populizmom?

screenshot/HRT

O značaju održavanja kongresa Europske pučke stranke (EPP) u Zagrebu u HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorili su Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu (HDZ), dr.sc. Jadranka Polović, Sveučilište Libertas, Božo Kovačević, vanjskopolitički komentator te Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a.

Sokol je naglasio kako je ovo jedan od najvećih političkih događaja u Hrvatskoj u nekoliko proteklih desetljeća. To je izborni kongres.

“Mi smo lista koja je dobila na izborima za EU preko 40 milijuna glasova. EPP je najveća politička snaga u Europi i osnivač europske integracije, rekao je i dodao kako se radi o velikom događaju, ali i priznanju Hrvatskoj i HDZ-u, što smo mogli organizirati ovaj događaj.”

Sokol je rekao da je izbor Donalda Tuska za predsjednika EPP-a dobra poruka, zato što je Tusk osvjedočeni prijatelj Hrvatske, ali je dobro što se radi o nekome tko je iz zemalja srednje i istočne Europe.



Tihomir Vinković je istaknuo kako kongres EPP-a u Zagrebu ima veliku težinu o čemu govori i to da je većina novinara koji u Bruxellesu prate rad EU institucija, otišla u Zagreb.

Na pitanje koliko Fidesz i Viktor Orban štete EPP-u, Kovačević je rekao kako su oni veliki teret i neprilika za EPP. Fides je suspendiran s dobrim razlozima za to, rekao je.

– EPP ima ozbiljnih problema s populizmom. Tusk je najavio kako će se žestoko boriti protiv populista u vlastitim redovima. To je osnovni problem pučana, ali i EU, naglasio je.

Jadranka Polović je rekla da je činjenica da se očekivalo da će Sjeverna Makedonija i Albanija uskoro dobiti poziv za otvaranje pregovora s EU, međutim, upravo radi stajališta Francuske, Belgije, Nizozemske, Danske i Španjolske, to se nije dogodilo.

– Kao što smo vidjeli, pučani su otvoreno protiv ovoga, zato što smatraju da je to strateški pogrešna odluka, rekla je Polović za emisiju Otvoreno.

Komentari