Ova promjena mogla bi razljutiti Hrvate: Gužve na hitnom prijemu postat će prošlost, problem nehitni pacijenti

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Hitni prijemi širom države subotom navečer izgledaju kao pakao na zemlji. Medicinsko osoblje se žali da je previše nehitnih pacijenata, a u splitskoj bolnici se šale i kažu kako znaju svakog hipohondra u gradu.

Zbog svega se u Ministarstvu razmatraju opcije kako ih reorganizirati i rasteretiti. Ima ih nekoliko, a pitanje je što će na kraju proći i hoće li jedna od odluka financijska penalizacija pacijenata koji bez razloga dolaze u hitnu.

“U ovim zimskim mjesecima smo na između 350 do 400 pacijenata, predviđamo da će ta ljeti brojka veća za 15 do 25 posto, znači bit ćemo oko 500 – 600 pacijenata dnevno”, priča dr. Josip Krnić, pročelnik OHBP-a KBC Split.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

Došao potvrditi hemeroide

“Bio sam s malom tamo, pa to vam je kao mravinjak unutra, kao mravinjak. To po kolicima, krevetima, ležajevima”, govori za Dnevnik Nove TV Antun s Mljeta.



“Moramo vam davati te male elektroškove da vam stimuliraju srce. Nismo baš sretni kako vam radi, dobro”, govori liječnik pacijentu. Uz ovakve zaista hitne slučajeve, dosta je onih koji dolaze na hitnu, a trebali su ostati doma.

“U dva u noći mlada muška osoba došla da mu ja potvrdim da on zasta ima hemeroide koje mu je liječnik opće prakse rekao prije dva mjeseca da ima. Ili recimo netko zna da se naš rendgen hladi od 3 do 6 ujutro, onda dođe u 2.30 i zna da ćemo ga riješiti do 3 u noći. I to zbog prsta kojeg je lupio prije dva, tri tjedna”, priča dr. Lea Miklić, specijalist hitne medicine, KBC Zagreb.

Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX

‘Boli ga duša jer ga je žena ostavila’

Bila riječ o hitnim ili nehitnim pacijentima, osoblje svima nastoji pomoći. “Najčešći su bolesnici oni koji tvrde da ih boli u psima. Pa onda dođe i kaže da ga boli duša jer ga je žena ostavila, sada je to, eto, malo jače nego kada se s njom bio posvađao. Evo, to je bilo prije koji dan”, kaže liječnica.

 

Neslužbeno se doznaje da u Ministarstvu razmatraju opciju uputnice koje bi izdavao obiteljski liječnik, dok je druga opcija posebna trijažna ambulanta gdje bi se procjenjivalo je li riječ o hitnom pacijentu. Uputnice već postoje, kažu u KOHOM-u.

“Uputnica C2 se koristi u svakodnevnom radu, ali ono što je najveći problem što svaki pacijent u RH može otići na hitni prijem bez da ode kod liječnika obiteljske medicine”, pojašnjava dr. Mirela Marković.

Foto : Vladimir Ivanov / CROPIX

Trijaža bi mogla biti rješenje

Nedostatak prostora i specijalista hitne medicine dodatno otežavaju situaciju. Koalicija udruga u zdravstvu smatra da bi trijaža mogla biti korisno rješenje, ali ističe potrebu za educiranim osobljem i jasnim smjernicama za provođenje.

“Što se tiče trijaže, da, apsolutno. Treba imati posebno angažirano i educirano osoblje, mislim da je to najbolje rješenje, ali mi ne znamo kako se to planira provesti, kao ni ovo s uputnicom”, govori Ivica Belina, Kolicija udruga u zdravstvu.

Iz Ministarstvo zdravstva otkriva da će se na sastanku s pročelnicima odjela hitne pomoći razmotriti različite opcije, uključujući i modele koji ne uključuju penalizaciju pacijenata. Zalažu se za reorganizaciju sustava kako bi se poboljšala dostupnost hitne skrbi te ističu važnost odgovornog pristupa pacijenata prema hitnim prijemima.

 

Komentari