‘OVO ĆE PRODULJITI PATNJE’ Rusija oštro reagirala na slanje tenkova Ukrajini: Sukob će eskalirati na novu razinu

Foto: Facebook

Rusko veleposlanstvo u Njemačkoj priopćilo je kako odluka Berlina da odobri slanje tenkova Leopard 2 Ukrajini znači da odustaje od svoje “povijesne odgovornosti Rusiji” koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugome svjetskom ratu.

U oštroj izjavi, veleposlanstvo je reklo da će zbog slanja tenkova sukob eskalirati na novu razinu i dovesti do “trajne eskalacije”.

“Ta ekstremno opasna odluka podiže sukob na novu razinu i proturječi izjavama njemačkih političara o nespremnosti da Savezna Republika Njemačka bude uvučena u sukob”, rekao je veleposlanik Sergej Nečajev. “To uništava ostatke međusobnog povjerenja, nanosi nepopravljivu štetu ionako teškom stanju rusko-njemačkih odnosa i baca sumnju na mogućnost njihove normalizacije u doglednoj budućnosti”, dodao je.

“Ovo će produljiti rat i patnje”

Kijev je mjesecima tražio zapadne tenkove za koje kaže da su mu očajnički potrebni kako bi svojim snagama dali naoružanje i mobilnost da probiju ruske obrambene linije i ponovno zauzmu okupirani teritorij na istoku i jugu. Rusija je rekla da će takvo oružje samo produljiti rat i patnje Ukrajine te da je zapad “zaveden” da misli drugačije.



“Odabir Berlina znači konačno odbijanje Savezne Republike Njemačke da prizna svoju povijesnu odgovornost prema našem narodu za strašne nacističke zločine tijekom Velikog patriotskog rata te prepuštanje zaboravu teškog puta poratnog pomirenja između Rusa i Nijemaca“, rekao je Nečajev.

“Uz odobrenje vodstva Njemačke, borbeni tenkovi s njemačkim križevima ponovno će biti poslani na ‘istočnu frontu’, što će neizbježno rezultirati smrtima ne samo ruskih vojnika, već i civilnog stanovništva”, dodao je.

 

Komentari