Ovo je lice ubojice nesretnog mladića (22) iz Splita: Osumnjičeni je ovisnik koji ima mračnu povijest

Ilustracija: Ivana Nobilo/Cropix

Splitska policija dovršila je kriminalističko istraživanje ubojstva 22-godišnjeg Luke Bančića za kojeg je prijavljen 31-godišnji Ante Ruščić, ovisnik koji ima podeblji dosje. Podsjetimo, Ruščić i njegov brat su se u subotu malo nakon ponoći sukobili s Bančićem u Ulici Domovinskog rata.

Ruščić je otrčao kući po veliki kuhinjski nož, vratio se i ubo Bančića u prsa koji je umro na putu za bolnicu. U bolnici su ga pokušali reanimirati 40 minuta, ali bezuspješno. Ruščić je predan pritvorskom nadzorniku, a danas će ga ispitati u Državnom odvjetništvu.

Splitom danas kruži uznemirujuća snimka, snimljena neposredno nakon strašnog događaja, a koja je snimljena s prozora zgrade pred kojom se dogodilo ubojstvo. Na snimci se vidi kako 31-godišnji osumnjičeni ubojica ostaje stajati s velikim nožem u rukama, dok mladić kojeg je ubo u prsa leži pod njim na tlu. U pozadini se čuje da netko viče ‘”zovi hitnu”.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX/Ilustracija

Pronašli nož u stanu ubojice

Policija je poslije u stanu ubojice pronašla nož kojim je ubijen nesretan mladić. Ukupne je dužine 37 centimetara, a sama oštrica noža je 24 centimetra. Uhićeni u policiji nije govorio ništa, a po službenoj dužnosti ga brani splitski odvjetnik Darko Stanić koji nije htio davati izjavu.



Policija je uz dva starija brata privela i trećeg brata osumnjičenog, Ivana, ali su ga ubrzo i pustili. Sumnjali su da je i on sudjelovao u sukobu koji je nastao kada su braća od skupine mladića tražili novac.

 

Od nesretnog Luke se u subotu na društvenim mrežama oprostio otac. Njemu i supruzi 22-godišnjak je bio jedino dijete. “Sine dragi neka te čuvaju anđeli na nebu”, napisao je neutješni otac.

Foto: RTL

Kako je došlo do ubojstva?

Sumnja se da je svađa krenula nakon što je 22-godišnjak odbio braći dati novac, no za sada se slučaj ne vodi kao ubojstvo iz koristoljublja. Ljudi koji poznaju braću kažu da žive u jako lošim uvjetima i da su slučaj za Centar za socijalnu skrb. Sva tri brata imaju problema s drogom i uglavnom na ulici žicaju novac od prolaznika.

Sukob je započeo ispred zgrade u kojoj braća stanuju u Ulici Domovinskog rata. Žrtva je tada još bila u društvu trojice prijatelja. No, nakon nekog vremena, došlo je do sukoba s dvojicom braće koji metar dalje, na trgu pred hotelom Corner. Navodno se prije toga i udaljio, ali se potom vratio.

U jednom trenutku najstariji brat je otišao po nož u stan u kojem žive. Njime je zadao više teških rana mladiću koji je pokušao pobjeći uz Mažuranićevo šetalište. Po dolasku policije ubojica se opirao uhićenju. Kada je uveden u službeno vozilo, glavom je udarao u žičanu pregradu u vozilu i urlao na sav glas.

Foto: Hina

Mladić je bio sportaš

Kako doznaje Slobodna Dalmacija, ubijeni mladić bio je nogometaš kluba u blizini Splita, a novac je zarađivao radeći u teretani svog strica. Poznanici kažu kako je bio jako dobar mladić, što se ne bi moglo reći za ubojicu.

“Njegov stric je igrao nogomet u jednom hrvatskom prvoligaškom klubu i u Njemačkoj, a mali je bio golman i to dobar. Ne znam je li još uvijek bio aktivan, ali sam ga viđao da zna voditi treninge u toj teretani. Ono obučeš ronilačko i trčiš na traci pa onda razni tretmani strujom i tako, za dva mjeseca ti se preporodi tijelo. Momak je vodio smjenu u teretani”, govori jedan Splićanin koji je poznavao pokojnog mladića za Slobodnu Dalmaciju.

U teškoj prometnoj nesreći kod Vinkovaca poginula 36- godišnja vozačica

Ubojica ima mračnu povijest

Ante R. (31) koji je nožem usmrtio mladića, pogodivši ga u desni dio toraksa, i nije baš tako bezazlen kako su susjedi rekli jutro nakon ubojstva i njegova priča nije bila samo na razini žicanja love po ulici i štekatima.

“Odrastao je po domovima. Pa Slobodna Dalmacija je prvi put o njemu pisala 2004. još dok je bio štićenik Doma na Brdima. Pušten je za praznike kući, a onda se udaljio iz roditeljskog stana te su ga našli nakon dva tjedna. Bio je u Domu u Zadru također, tamo smo čuli da je 2011. imao neku tučnjavu, da je prebio nekoga štićenika, tako smo čuli”, govore dvojica poznanika ovog 31-godišnjaka.

“Divljao je on, čini se, i u siječnju prošle godine, baš u ulici Domovinskog rata gdje u blizini živi, kada je šetao s metalnom šipkom i udarao njome po zidovima te vrijeđao prolaznike, a mislim da je u desetom mjesecu u Interšparu prebio tamošnjeg zaštitara. Znamo da je više desetaka puta uhićivan zbog tuča, razbojničkih krađa, narušavanje javnog reda i mira, droge… Ma ima toga preko tridesetak slučajeva, a koliko je odležao ne znamo jer nama se čini da nikada nije odlazio s ulice”, rekoše njegovi poznanici.

Komentari