OVO JE NEVIĐENO Načelnik Višnjana priznaje da krši zakon. Kaže da radi na razvoju vlastite obitelji

SS/Provjereno

Građane male istarske općine Višnjan uznemirio je prijedlog novog prostornog plana. Njime bi naime profitirao – taj načelnik i njegova rodbina. Njihova bi zemljišta trebala postati građevinska.

Riječ je o 16.500 četvornih metara. Pusta zemljišta koja načelnik uopće nije imao u imovinskoj kartici, kaže nije to smatrao važnim?!

Nije se stigao tim baviti, jer imao je briga oko biznisa, priznao je. Ali, ni to nije smio. Pa i to je protuzakonito. Trebao je prenijeti upravljačka prava. Ali, eto, nije. Ima još. Prošle je godine, potrošio 100. 000 kuna na reprezentaciju.

Kaže, što vas briga: Ja jedem sedam puta na dan. A poklanja partnerima knjigu koju općina kupuje od njegove firme. Pa ni to se ne smije. A tek njegova direktorica dviju općinskih tvrtki – ujedno je i direktorica inozemnih tvrtki koje od općine kupuju zemlju.



I naravno to nije sve

Naime mještani kažu da predlaže oduzimanje građevinskog zemljišta pojedincima da bi sebi urbanizirao.

”Slučajno smo saznali da čestice na koje se prebacuju u urbanizaciju iz poslovne zone Gambetići u poslovnu zonu Milanezi su u vlasništvu aktualnog načelnika općine Višnjan, Angela Matticha”, kazao je izvor. Razlog pretvaranja njihovih čestica u negrađevinsku u općini su naveli imovinsko pravne odnose. Ali razlog ne stoji jer su vlasništvo jedan kroz jedan. Nema logike”, rekao je za DNEVNIK.hr mještanin.

”Možda je to slučajno, ali očito da tu nema slučajnosti kad su baš njegove čestice postale građevinske”, dodaje izvor. Čestice su to koje je načelnik kupio 2010. godine za euro po kvadratu. Kupio je 22 tisuće kvadrata.

Mattich kaže kako tada nije znao  da će biti načelnik općine 2021. godine kada će se mijenati prostorni plan.

Mattich dodaje kako je on domorodac, da su njegovi pokojni roditelji bili zemljoradnici i te da he 30 hektara zemlje od njih naslijedio, zajedno sa svoje dvije sestre. ”Ja nisam kriv što sam rođen u Višnjanu, nisam kriv što sam nešto nasljedio”, istaknuo je Mattich. Nije načelnik samo nasljedio, već je i kupovao tijekom godina. Dobio je na izborima 2005., 2009. i 2017. godine. Dakle treći mu je mandat. A o kvadratima ni slova.

”Samim time, načelnik bi ovom urbanizacijom to zemljište valorizirao između 35 i 40 eura po kvadratu, od startnih jedan euro i osobno smatram da je to slučaj bez presedana u Istri, vjerujem i šire gdje se povlaštenim informacijama stvara bitna i znatna imovinska korist za jednog čovjeka koji bi trebao raditi za javni interes, da ne govorim da se to sve radi na način da se nekom mještaninu uzme dio građevinskih kvadrata i preseli na zonu”, istaknula je Ana Černjul, općinska vijećnica IDS-a.

Komentari