‘OVO JE OGROMAN PORAZ’ Kosor udarila po Plenkoviću: Ne dolaze među ljude koji treću zimu čekaju u kontenjerima

Srdjan Vrancic / CROPIX

Bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor gostovala komentirala je sporu obnovu Banovine gdje je i dvije godine nakon potresa izgrađeno tek šest kuća.

Druga je obljetnica razornog potresa, a premijer ni ministri danas ne dolaze među ljude koji treću zimu čekaju u kontejnerima.

Umjesto Plenkovića, Medveda ili Paladine, na Banovinu dolazi troje državnih tajnika.

Kosor se pita, kakva je poruka da je nakon dvije godine sagrađeno šest kuća te da je Vlada dobila novac od EU fondova, a nije napravila glavninu posla.



“Ovo je ogroman poraz. Plenković ne želi nikako dovesti svoje ime i prezime u vezu s bilo kakvim porazom. Vlada je trebala raditi 24 sata ove dvije godine i danas u Petrinju, Glinu, Sisak dovesti Ursulu von der Leyen i pokazati joj postignuća zahvaljujući darovanom novcu i kako je bila uspješna Vlada u obnovi Banovine i kako je država u kojoj Vlada ima najveću moć, učinila ono što je zadaća Vlade, a to je pomoći ljudima”, rekla je na N1.

Ni Medved nije smogao hrabrosti
Napominje, otvara se niz pitanja.

“Govore o birokratskim zavrzlamama, zar nije Vlada te probleme trebala riješiti kroz zakon? Zar nisu trebali ubrzati procese? Šokantno je i nevjerojatno, ali bilo je za očekivati znajući kako sve funkcionira da se dužnosnici neće pojaviti. Posebno me čudi što Tomo Medved, koji je na čelu Stožera i koji je bio zapovjednik u ratu, zašto nije smogao hrabrosti doći i reći što je teško – nismo uspjeli. No, danas vidimo gradonačelnike tih gradova. Slušam gradonačelnicu Petrinje, koja je zastupnica, ne može dobro obavljati posao. Spomenuvši ljudske žrtve dodala je u toj rečenici da su “doduše, materijalne štete puno veće”. Ostala sam zaprepaštena. Naizgled se doima kao neviđena bešćutnost – ima ljudskih žrtava, ali su materijalne štete veće? To pokazuje da gradonačelnica nije dorasla toj funkciji. Kad se sve zbroji, ako su postojala zapreke, kako to da su donatori gradili nove kuće? Kako to da su iz Republike Srpske došli i obnovili, odnosno izgradili nove kuće? Uskoro su tri godine od potresa u Zagrebu gdje je izgrađeno nula zamjenskih kuća”, kaže Kosor.

Na kraju je, govoreći o drugim temama koje se povlače godinama, poput Zakona o pobačaju ili Zakona o izbornim jedinicama, rekla kako u Hrvatskoj imamo sudar svjetova.

“To se najbolje vidjelo u scenama kad ministar zadužen za obnovu putuje i odlazi na skupo putovanje u Dohu gdje se veseli, ministar zadužen za obnovu u kojoj je izgrađeno samo šest kuća i gdje imate stare ljude koji jedu samo kruh s pekmezom”, rekla je bivša premijerka.

Komentari