‘OVO JE PLJAČKA EPSKIH RAZMJERA’ Todorić teško optužio Plenkovića i Vujnovca pa najavio međunarodne tužbe

Foto: Damir Krajac/Cropix

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić javno je, u dugačkoj objavi na svojem Facebook profilu, optužio premijera Andreja Plenkovića za pljačku i uništavanje te tvrtke.

Todorić, naime, tvrdi da je nad Agrokorom i njegovim članicama provedena nezakonita eksproprijacija, koja je rezultirala nizom protupravnih radnji. On navodi da su Plenković i grupa BORG, zajedno s ruskim bankama, namjerno ostavili Agrokor s ogromnim dugovima, prepravljenim bilancama i kriminalnim radnjama kako bi ih gurnuli u likvidaciju.

Ostatak Todorovićeve objave na Facebooku prenosimo u cijelosti.

“Krovnoj kompaniji su promijenili ime – umjesto Agrokor u Fortenova. Istodobno su otetim članicama grupe Agrokor, njih 40, u naziv kompanije dodali oznaku PLUS + i ostavili im imovinu, menadžmente, registracije na istim adresama, istu organizaciju i dr.



Tobože ‘nova GRUPA’ samo je promijenila ime krovne kompanije iz Agrokor u Fortenova 1. travnja 2019. godine. Procijenili su tu novu grupu na oko 2,8 milijardi eura vrijednosti, i ta kompanija je bila bez duga, odnosno s beznačajnim dugom. Dakle, od pokretanja postupka eksproprijacije pa do nagodbe otpisan je sav dug i dug je bio nula (0).

Sada ću prezentirati tri stavke iz konsolidirane bilance Fortenove na dan 30. rujna 2022. godine.

Prvo, stravičan iznos novog ukupnog duga u iznosu od 34,4 milijarde kune, dakle jednak iznos duga kakav je sudski utvrđen Agrokoru na dan otimanja (u više od 25 godina poslovanja)!

Borrowings 8,58 milijardi kuna – ovaj iznos u bilanci Fortenove proizlazi iz nove obaveze koju je 8. svibnja 2017. godine ugovorio stečajni upravitelj A. Ramljak kreditom Roll-up, to su ustvari nepotrebni troškovi – pranje novca, pljačka – u iznosu od oko 1,2 milijarde eura kojim su opljačkani dionici Agrokora, građani Republike Hrvatske, građani EU i drugi. Taj iznos je refinanciran zaduženjem Agrokora/Fortenove na dan 6. kolovoza 2019. godine i sada je u bilanci knjižen pod stavkom borrowings – 8,58 milijardi kune (1,2 milijarde eura).

Evo dijela tih nepotrebnih troškova:

– Iznos od 530 milijuna eura je Agrokor koristio za otkup obveznica po 100 posto vrijednosti od Knightheada, kao i drugih bezvrijednih papira, protuzakonito, isključivo u funkciji pljačke. Ovaj trošak je sastavni dio Ugovora o kreditu Roll-up

– troškovi Roll-up kredita, kamate i ostali troškovi iznose oko 200 milijuna eura

– troškovi agenta koji su aranžirali Roll-up

– troškovi savjetnika koji su pripremali garancije koje su otišle u Maddison Pacific Trust ltd. Hong Kong

– naknade savjetnicima u iznosu od oko 200 milijuna eura, onih koje je ‘angažirala’ Izvanredna uprava Agrokora, a kojih ne bi bilo da oni nisu neprijateljski oteli Agrokor

– čitav niz drugih troškova u milijunskim iznosima.

Profit participating loan u iznosu od 8,94 milijarde kuna – ovaj iznos je proizašao iz razlike vrijednosti Agrokora/Fortenove i duga, krajem 9. mjeseca 2019. godine. Taj dio kapitala potraživali su od Agrokora/Fortenove tobožnji novi vlasnici kapitala. Oni nisu povukli taj novac, već su ga plasirali Agrokoru/Fortenovi u obliku kredita.

Tim potezom su Agrokoru/Fortenovi srušili vrijednost i sada žele preuzeti kompaniju za sitniš. Složit ćete se, vjerujem, da je ovo ozbiljan međunarodni kriminal i pljačka epskih razmjera.

Npr. Vujnovčeve malteške firme već su u 2019. godine potraživale oko 2,5 milijarde kuna i još je (tobože) vlasnik oko 30 posto udjela u kompaniji. Ako bi sada Vujnovac kupio Agrokor/Fortenovu za sitniš, kako se ovih dana nagađa u medijima, odmah bi, istog trena – potraživao od Agrokora/Fortenove – profit participating loan u iznosu od 8,94 milijarde kuna (1,2 milijarde eura)!

Neka Vujnovac (malteške firme) pokaže koliko je platio te svoje dionice Agrokora? Koliko je dodatno zaradio u posljednjih šest godina poslujući s Agrokorom kao glavni dobavljač?

Građani Republike Hrvatske to sve vide, vide i znaju da je pokrovitelj ove Vujnovčeve pljačke i kriminala – osobno Andrej Plenković! I to ne samo u ovom slučaju već i u INA-i, HEP-u, mirovinskim fondovima, štetnim ugovorima za kupnju plina, brodogradnji, kontejnerskom terminalu u Rijeci i mnogim drugim pljačkama strateških interesa RH koje su provedene u posljednjih sedam godina Plenkovićeve vladavine.

Na kraju želim još jednom naglasiti da je kompanija Agrokor protuzakonito oteta meni i 15.000 malih dioničara, od strane kriminalaca koji su eksproprirali privatnu imovinu i opljačkali regionalnog lidera, ključnu stratešku kompaniju RH. Sve ove teze, činjenice i dokazi ubrzo će biti predmet ozbiljnih kaznenih i drugih postupaka pred neovisnim međunarodnim sudovima”, piše Todorić.

Komentari