Ovo je velika vijest! Medved odlučio obradovati branitelje: ‘Ispravljamo veliku nepravdu’

Foto: Ranko Šuvar / Cropix

U subotu je u Svetom Ivanu Zelini svečano obilježen Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije. Ministar branitelja Tomo Medved istaknuo je važnost tog dana te je podsjetio na žrtvu koju su hrvatski branitelji iz te županije podnijeli tijekom Domovinskog rata kako bismo danas uživali u slobodi.

Kod Središnjeg križa i spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu na gradskom groblju, održana je ceremonija odavanja počasti. Također, sveta misa služena je u Župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja.

Središnja svečanost održana je u Sportsko-rekreacijskom centru, a prisustvovali su je branitelji, njihove obitelji i prijatelji, izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, te saborski zastupnik Ante Deur, koji je bio izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora.

Medved je istaknuo važnost okupljanja hrabrih hrvatskih branitelja i pozvao obitelji poginulih branitelja da zajedno svi zajedno očuvaju sjećanje na tu važnu epohu naše nedavne povijesti. Sam je Medved također bio sudionik Domovinskog rata te je podsjetio na vrijednosti koje su vodile hrvatske branitelje do pobjede, a to su domoljublje i zajedništvo svih hrvatskih sinova, bez obzira na njihovu domovinsku pripadnost ili boravak u inozemstvu.



‘Ispravljamo nepravde nanesene braniteljima’
“Naša Vlada pokazala je svojim odnosom prema hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata da je za nas to sudbonosno, najteže razdoblje novije hrvatske povijesti temelj naše državnosti“, rekao je ministar Medved.

Podsjetio je na najvažnija rezultate u tom pogledu u proteklih sedam godina mandatima ove Vlade, koji su ostvareni u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata.

“Sustavno ispravljamo i nepravde nanesene braniteljima te smo 2017. ukinuli kriznu mjeru 10 -postotnog umanjenja dijela braniteljskih mirovina, a nakon više od 12 godina ukidamo i posljednju ‘kriznu mjeru’ iz 2009. godine, koja će se realizirati u dva navrata“, rekao je ministr branitelja.

Podsjetio je i da se prvih 5 posto ukida s današnjim danom, čime će više od 63 tisuće hrvatskih branitelja i pripadnika HVO-a imati veće mirovine.

‘Hrvatska je danas sigurna i snažna zemlja’
To su samo neki od pokazatelja konkretne potpore braniteljsko-stradalničkoj populaciji, naglasio je Medved.

Osvrnuo se i na uspostavu veteranskih centara u Hrvatskoj, najavivši ujedno osnivanje ustanova za trajni smještaj hrvatskih branitelja kojima je potreban i takav oblik pomoći.

“Hrvatska je danas sigurna i snažna zemlja, ostvarili smo sve naše strateške ciljeve, a pred nama je unapređivanje gospodarstva i socijalnog standarda naših građana te ravnomjerni razvoj svih naših krajeva“, poručio je Medved.

Zaključio je da je briga o hrvatskim braniteljima nezaobilazni i trajni dio tog procesa.

 

Komentari