‘OVO JE VELIKI USPJEH’ Plenković o ulasku u Schengen: Možemo biti ponosni na sve ono što smo zajednički učinili

Foto: Damir Krajač/Cropix

Premijer Andrej Plenković zahvalio je svima koji su podržali Hrvatsku na putu Schengena.

“Hrvatska je dobila još jednu potporu EU-a da ćemo od 1. siječnja 2023. postati članica šengenskog područja. To znači da smo mi unutar 420 milijuna ljudi zemalja članica šengenskog prostora koji imaju slobodu kretanja”, rekao je Plenković.

Ovo je veliki uspjeh, realizacija strateških ciljeva, Vladinog programa, višegodišnjih napora Hrvatske da ostvari ciljeve dublje integracije, rekao je Plenković.

“Mislim da možemo biti ponosni na sve ono što smo zajednički u ovom pogledu učinili”, rekao je Plenković.



“Pelješki most, povezivanje hrvatskog teritorija i juga Dubrovačko-neretvanske županije, europodručje, postupna zamjena kune s eurom, proces koji je trajao pet i pol godina i sada Schengen”, rekao je Plenković, spomenuvši i hrvatske branitelje rekavši da “ništa što se događalo proteklih 30 godina ne bi bilo moguće bez njih”.

Podsjetio je da Hrvatska ima 80 posto robne razmjene s članicama šengenskog prostora, a da u Hrvatsku kao autodestinaciju 75 posto turista dolazi iz članica šengenskog prostora što za njih znači jednostavniji i brži dolazak.

Spomenuo je i boravak ministra financija Marka Primorca u SAD-u, kazavši da je ukidanje dvostrukog oporezivanja s Amerikom “ogroman iskorak”. Premijer je podsjetio i na ukidanje viza te ulazak Hrvatske u global entry program.

“1. siječnja je trenutak značajne promjene međunarodnog položaja Republike Hrvatske”, rekao je na kraju Plenković.

 

Komentari