Ovo su nove cijene goriva: Sljedeća dva tjedna vrijedi ova odluka Vlade

Foto: Damjan Tadic/Cropix

U ponedjeljak je održana telefonska sjednica Vlade Republike Hrvatske na kojoj su donesene nove cijene goriva.

“Uredba o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata sukladno kojoj se najviše maloprodajne cijene računaju po formuli prema osnovnoj cijeni fosilnog goriva u prethodnom 14 dnevnom razdoblju”, navode iz Vlade.

Naglašavaju kako su ograničene premije od 0,1245 eura po litri za dizelsko i benzinsko gorivo, te 0,0781 eura po litri za plavi dizel, a u iznosu 0,8229 eura po kilogramu smjesa propan-butan za boce, odnosno 0,3716 eura po kilogramu za velike spremnike.

Uredba stupa na snagu prvoga dana od dana objave, a ovakav režim vrijedit će za sljedeće 14 dnevno razdoblje. Najbolje će proći oni vozači koji voze automobile na plin.



 

Nove cijene iznosit će: 

  • 1,52 EUR/l za benzinsko gorivo (povećanje 0,03 EUR/l) 
  • 1,45 EUR/l za dizelsko gorivo (promjena 0,00 EUR/l) 
  • 0,91 EUR/l za plavi dizel (promjena 0,00 EUR/l) 
  • 1,18 EUR/kg UNP za spremnike (smanjenje 0,01 EUR/kg) 
  • 1,74 EUR/kg UNP za boce (smanjenje 0,01 EUR/kg).

Da nema mjera Vlade te da se maloprodajne cijene u potpunosti slobodno formiraju na nivou premija energetskih subjekata prije prve Uredbe, iste bi iznosile:

  • 1,64 EUR/l za benzinsko gorivo
  •  1,61 EUR/l za dizelsko gorivo
  •  1,00 EUR/l za plavi dizel
  •  1,42 EUR/kg UNP za spremnike
  • 2,05 EUR/kg UNP za boce
Damir Krajac/Cropix/Ilustracija

Kadrovska pitanja

Donesena je i Uredba o izmjeni visini trošarine na energente i električnu energiju. Vlada RH je izmjenama Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju tijekom 2022. godine u devet navrata snižavala visinu trošarine na bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo te u prosincu 2022. godine i na loživo ulje radi ublažavanja rasta maloprodajne cijene energenata, a od početka 2023. u navrata.

S obzirom na to da i dalje postoje okolnosti koje utječu na povećanje cijena energenata te nastavno na snižavanja visine trošarine tijekom 2022. godine i 2023. godine, predloženom izmjenom Uredbe o visini trošarine na energente i električnu energiju se radi sprečavanja njihovih negativnih utjecaja, predlaže snižavanje visine trošarine za najprodavanije energente bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo.

Ovo su cijene goriva koje se očekuju od utorka, dizel bi trebao pojeftiniti

Što se tiče kadrovskih pitanja, Skupštini društva Hrvatski operator tržišta energije d.o.o. predloženo je imenovanje Darjana Budimira za direktora tog društva, a za članove Nadzornog predlažu se Ivana Šuman, mr. sc. Antonio Bebek i Ivan Tadić. Donesen je Zaključak kojim se Nadzornom odboru društva INA-e predlaže imenovanje dr. sc. Hrvoja Šimovića, Miroslava Skalickog i mr. sc. Marina Zovka članovima Uprave tog društva.

Komentari