Pala odluka: Možemo na izbore izlazi samostalno, ništa od koalicije sa SDP-om

Foto: Goran Mehkek/Damjan Tadić/Cropix

Vijeće stranke Možemo! na sjednici u ponedjeljak navečer donijelo je odluku o eventualnoj predizbornoj koaliciji sa SDP-om za predstojeće parlamentarne izbore.

Stranka Možemo! odlučila je da na parlamentarne izbore ipak izlazi samostalno, o čemu je javnost obavijestila saborska zastupnica Sandra Benčić.

“Plan je da na nacionalnoj razini nakon izbora vlast sklopimo sa strankama od centra na lijevo, pri čemu SDP vidimo kao glavnog partnera. Odluka je donesena na temelju stava da će ova odluka mobilizirati najveći broj birača”, rekla je, dodajući da je za stranke bolje da sklope koaliciju nakon izbora.

Iako među čelnicima SDP-a i Možemo! dominantno postoji svijest o potrebi i spremnosti na predizbornu suradnju, nešto niže od vrha, a pogotovo na lokalnim razinama, postoje nezadovoljstva u vezi mogućeg saveza.



Brojne primjedbe, koje se neslužbeno čuju iz oba tabora, idu od toga zašto bi sada birači koji su nezadovoljni SDP-om svoje povjerenje na prošlim izborima poklonili Možemo! da bi se opet vratili u okrilje SDP-a, preko toga da neke analize pokazuju da sinergija takvog saveza gotovo da i ne postoji. Može se čuti i da je SDP “postao vodonoša” stranci Možemo!, a da je, s druge strane, Možemo! tek lokalna, zagrebačka stranka, bez ozbiljne infrastrukture u ostatku zemlje.

Nezanemarivi su i osobni animoziteti kojih ima, a u redovima SDP-a pojavio se i nemir da će Možemo! morati ustupiti više mjesta na listama u ime višeg cilja – izborne pobjede nad HDZ-om, što, pak, znači, i da će i neki iz SDP-a, koji se već vide u idućem sazivu Sabora, vjerojatno ‘izvisiti’. Sve opcije u sebi nose potencijal unutarstranačkih sukoba, no, test zrelosti tih stranaka je u njihovu predviđanju i smirivanju prije nego što se eventualno razbuktaju.

Komentari