Pala opasna slovensko-bosanska banda: Operirali po RH i EU, trgovali drogom i oružjem

Foot: Goran Mehkek/Cropix (ilustracija)

U razornom udaru protiv organiziranog kriminala, Uskok je pred Županijskim sudom u Zagrebu pokrenuo optužnicu protiv Dina Muzaferovića, poznatog kao Cezar, te njegovih suradnika, 36-godišnjeg Slovenca Marka Novaka, 25-godišnjeg državljanina BiH Emira Hadžića te 35-godišnje Slovenke Katarine Kovačič. Optužnica ih tereti za složene zločine nabave i distribucije droge, uključujući kokain, heroin, marihuanu, hašiš i amfetamine, čija je ukupna vrijednost premašila 3,3 milijuna eura.

Muzaferović, koji trenutno izdržava zatvorsku kaznu u Italiji, gdje je izručen iz Njemačke, navodno je bio vođa ove kriminalne skupine, prema Europolovim procjenama označen kao visoko-prioritetna meta.

Optužnica tvrdi da su Muzaferović i njegovi suradnici uspješno operirali na širem europskom području, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, BiH, Nizozemsku i Belgiju, koristeći sofisticirane metode nabave, distribucije i prikrivanja droge.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Uspješno manevrirali po cijeloj Europi

Detalji istrage otkrivaju da su okrivljenici uspješno manevrirali, nabavljajući drogu iz različitih izvora poput Crne Gore, Turske, Belgije i Nizozemske te je skrivali u unajmljenim garažama i stanovima diljem regije. Dalje, droga se pripremala i pakirala za distribuciju, pri čemu su se koristili različiti punila kako bi povećali masu droge.



65-godišnjaku u kući u Zagrebu otkrili modernu tvornicu marihuane, pronađena i droga u paketima

Osim trgovine drogom, optuženi su također optuženi za neovlaštenu proizvodnju, posjedovanje i promet oružjem te eksplozivima. Prema Uskokovim izvješćima, skupina je posjedovala impresivan arsenal oružja, uključujući pištolje, automatske puške, metke, eksplozive i detonatore, koje su nabavljali u BiH te skrivali na području Balkana.

Nadalje, optužnica tvrdi da su članovi zločinačke skupine ravnomjerno dijelili zaradu od prodaje droge i oružja, pri čemu su prema svojim ulogama osiguravali novac, skrivali oružje te organizirali daljnje aktivnosti kriminalne skupine.

Iako je proces pokrenut protiv nekih od optuženika, istraga se nastavlja i protiv preostalih šestoro članova ove opsežne kriminalne mreže. Uskok je predložio produljenje istražnog zatvora za jednog od optuženika, dok su za dvoje predložene nove mjere pritvora.

Opasna zombi droga približila se Hrvatskoj: Prvi slučajevi predoziranja zabilježeni u susjedstvu

Komentari