PAO DOGOVOR SA SINDIKATIMA! Plenković otkrio: Plaće državnim i javnim službenicima rastu, evo koliko

Foto: Nera Šimić/Cropix

Završen je sastanak predsjednika Vlade Andreja Plenkovića s predstavnicima sindikata javnih i državnih službi u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici.

Uz predsjednika Vlade na sastanku su bili potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar financija Marko Primorac, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, ministar rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Plenković je dao izjavu nakon sastanka i otkrio što je dogovoreno.

“Odlučili smo dogovoriti memorandum o razumijevanju čiji će rezultat biti donošenje odluke Vlade o isplati privremenog dodatka na plaće za službenike u državnim i javnim službama. To treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika”, rekao je Andrej Plenković, prenosi Dnevno.hr.



Dodao je da to treba staviti u kontekst izrade novog Zakona o plaćama javnih i državnih zaposlenika kao i da bi zakon trebao stupiti na snagu do 1. siječnja te da bi se donijele dvije različite uredbe, jedna za javne službenike, druga za državne službenike.

“Odlučili smo zajedničkim dogovorom obuhvatiti 219 tisuća službenika u javnim i državnim službama, porasla bi plaća za 100 eura onima koji u državnim i javnim službama imaju najmanje plaće, za 80 eura onima koji imaju koeficijente do 1,523 i za 60 eura 1,530 do 1.867. Tu je 219 tisuća ljudi u sustavu državne i javne službe, tako bismo im pomogli da se nose s ekonomskim izazovima. Zajedničkim dogovorom ova odluka bi se primjenjivala za plaću u lipnju, a bila bi isplaćena u srpnju. Pričali smo i o pitanju regresa. Odluka Ustavnog suda se dogodila danas, ne slažu se s razlikom između članova sindikata i ostalih zaposlenika. Gospođa Šprem je predložila da se regres od 300 eura primjenjuje na sve. Regres za godišnje odmore bit će 300 eura za sve, plaće će biti povećane za 180 odnosno 60 eura za 219 tisuća ljudi. Bit će obuhvaćeni i pravosudni službenici, napravili smo veliki korak unaprijed”, rekao je premijer.

 

Komentari