PAO JOŠ JEDAN TAJKUN! Policija vrši pretrese u Zagrebu i Požegi na više lokacija: Navodno zamračio milijune

Ilustracija: Ivana Nobilo/Cropix

Nakon što je u četvrtak objavljena informacija o pretresu obiteljske kuće direktora i vlasnika Presoflex gradnje d.o.o. Ine Galića, te prostorije kojima se navedena tvrtka služi na području Požege, neslužbeno se doznalo kako je obavljen pretres na više lokacija u Zagrebu i to u prostorijama kojima se služi poduzetnik i vlasnik Vinarije Galić, Josip Galić, inače otac Ine Galića. Na meti istražitelja našao se i direktor Vinarije Galić Andrej Markulin, a čiju su obiteljsku kuću koja se nalazi u Požegi, također pretresli u jutarnjim satima.

Naime, policija je po nalogu Županijskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu prije nekoliko dana obavila pretragu prostorija koje koristi veoma imućni Hrvat, Josip Galić. Ovaj tajkun navodno je povezan s HDZ-om, a u cijeli slučaj uključio se i Europski ured za borbu protiv prijevara “OLAF”, koji je ustvrdio kako je pri izgradnji Galićeve vinarije došlo do malverzacije i zloupotrebe u odabiru izvođača, odnosno podizvođača radova, piše Dnevno.hr

‘Političari u strahu’
OLAF istražuje i prijevare povezane s proračunom EU-a, korupciju i ozbiljne prekršaje unutar europskih institucija te za Europsku komisiju izrađuje politiku borbe protiv prijevara. U konkretnom slučaju, jedan od podizvođača građevinskih radova na vinskom podrumu bila je tvrtka Presoflex gradnja d.o.o. u vlasništvu Ine Galića, sina Josipa Galića. Tako su iz OLAF-a izdali odluku o poništenju odluke o odobrenju projekta i odluku o povratu sredstava isplaćene potpore u iznosu od 10,047.442,29 nekadašnjih kuna.

Riječ je o slučaju koji se počeo rasplitati još 2020. godine. Tada je državno odvjetništvo zaprimilo anonimnu prijavu o sumnjivom tijeku novca iz EU fonda za gradnju Vinarije Galić, a onda je i OLAF potvrdio da sumnja u malverzacije s europskim novcem za vinariju, budući da je radove obavljala tvrtka u vlasništvu vinarevog sina, što predstavlja nedopušteni sukob interesa.



Dok se gradila Galićeva vinarija, u Požegi su se za vrijeme vlasti gradonačelnika Vedrana Neferovića izvodili radovi u vrijednosti 30-ak milijuna kuna, a većini ili svim radovima izvođač je bila upravo Presoflex gradnja d.o.o. Čak je i dio materijala financiran javnim novcem koji je bio namijenjen za gradilišta gradskih bazena i Trga Svete Terezije Avilske preusmjeren je u Kutjevo, a za koje su fakture uredno stizale na Gradsku upravu Grada Požege.

Portal 034 navodi kako dio političara strepi zbog telefonskih prepiski, a koje bi mogle ugledati svjetlo dana ukoliko su istražitelji trojcu Galić-Markulin Galić uzeli mobitele, laptope i ostalu informatičku opremu.

 

Komentari