Parlament Republike Srpske podržao kriminalizaciju klevete uz brutalne novčane kazne

Foto: Twitter

Parlament Republike Srpske danas je glasovima vladajuće većine, koju kontrolira predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, podržao nacrt izmjena kaznenog zakona, kojima je, uz ostalo, predviđena kriminalizacija klevete uz drakonske novčane kazne.

Nacrt zakona podržalo je 49 od 83 zastupnika, koliko ih ima u entitetskom parlamentu, a protiv su bili zastupnici iz oporbenih stranaka.

Oni su tijekom rasprave o predloženim zakonskim izmjenama uzalud upozoravali kako se time guši sloboda javne riječi i ograničava rad medija, a na sličan su način ranije reagirale novinarske udruge iz BiH.

Uvođenje visokih novčanih kazni za klevetu
Kriminalizacija klevete, u formi kako ju je predložila entitetska vlast, značila bi uvođenje novčanih kazni u rasponu od najmanje dvije i pol do više od 50 tisuća eura.



Delegacije EU u BiH, kao i Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) i misija OESS-a u BiH, tražili su da se ovako definiran zakon povuče iz parlamentarne rasprave jer je riječ o zakonskim rješenjima koja su u potpunom neskladu s europskom pravnom praksom.

Podsjetili su i kako je osiguranje slobode medija sastavni dio 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti kako bi napredovala na putu ka članstvu u EU, no Dodikova je vlast sve te primjedbe ignorirala i odlučila nacrt poslati na usvajanje.

“49 zastupnika pokazalo da ih ne zanimaju stajališta UN-a, EU…”
“Četrdeset i devet zastupnika Narodne skupštine RS-a je danas podizanjem ruke pokazalo da ih ne zanimaju stajališta UN-a, Vijeća Europe, EU, OESS-a ni bilo koje druge međunarodne organizacije”, kazao je predsjednik Kluba novinara Banje Luke Siniša Vukelić komentirajući ishod glasanja u parlamentu.

Sada slijedi razdoblje od 60 dana, u kojem je ostavljena mogućnost javne rasprave prije nego što nacrt bude pretvoren u prijedlog izmjena zakona i poslan na konačno usvajanje.

 

Komentari