Patrijarh Srpske pravoslavne crkve služio liturgiju u rodnom mjestu Nikole Tesle

FOTO: Bruno Konjevic/Cropix

U Smiljanu, rodnom mjestu Nikole Tesle, danas je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije Perić služio liturgiju i posvetio hram svetih apostola Petra i Pavla. U tom hramu 1856. kršten je Nikola Tesla, a svećenik je bio njegov otac Milutin.

Izgrađen u 17. stoljeću, hram je teško oštećen tijekom Drugog svjetskog rata, zatim i tijekom Domovinskog. Patrijarh je istaknuo da su hramovi mjesta okupljanja pred licem Božjim i da uvijek treba težiti da budemo bolji bilo da smo u Hrvatskoj ili na nekom drugom mjestu.

– Ako se ja ne trudim da budem bolji nego dozvoljavam da u meni divlja i sjeta i samoljublje i gordosti i uvredljivosti ljubomora, onda niti svijet oko sebe neću vidjeti čak ni onakav kakvim jeste, ni druge ljude, nego ću ih uvijek vidjeti gorima. Ako prepoznajem svoj nedostatak i trudim se da budem bolji, onda ću i druge ljude vidjeti boljima. U najmanju ruku, imat ću više snage da se borim za njih, upravo za onakve kakvi jesu, rekao je Porfirije, patrijarh Srpske pravoslavne crkve.



Komentari