Pavliček o migrantima: “Granica nam je propusna kao švicarski sir, stavit ćemo vojsku i žice”

Damjan Tadic/Cropix

Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista, u “Oporbenom zarezu” poručio je kako će Most i Suverenisti biti veliko iznenađenje izbora, naglasivši da će njihov kandidat za premijera biti najkvalitetniji. Izmjenama KZ-a koje se odnose na odavanje informacija iz istraga Hrvatska klizi ka autokraciji Andreja Plenkovića, poručio je među ostalim.

Marijan Pavliček, predsjednik Hrvatskih suverenista, rekao je da Suverenisti nisu dobili odgovor na svoj prijedlog odgode glasovanja u srijedu u Saboru o Vladinu prijedlogu novog glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića.

Jutros su službeno poslali dopis predsjedniku Sabora i predsjedniku saborskog odbora.

Smatraju da bi, s obzirom na nove okolnosti gdje se pojavljuju brojni SMS-ovi između Turudića i ljudi koji su bili pod optužbama, jedino pravilno bilo da procjenu o tzv. sigurnosnim zaprekama dade isključivo Državnoodvjetničko vijeće.



Rekao je kako je premijer Andrej Plenković sve relativizirao i naglasio je da je čelno mjesto DORH-a vrlo važno. Misli i da do glasovanja neće doći sada, ili će, rekao je, vladajući povući ručnu te će se zahvaliti Turudiću i predložiti nekog drugog.

– Suverenisti neće podržati Turudića, dodao je.

Komentirao je zahtjev predsjednika RH Zorana Milanovića za sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekavši da to podržava, jer je riječ o jednoj od najodgovornijih funkcija u RH, a osoba koja je na čelu DORH-a ne smije biti ovisna ni o kome i pod utjecajem bilo koje političke opcije.

– Na žalost, naše institucije su pod utjecajem vladajuće većine i građani nemaju povjerenja, rekao je.

Nije htio insinuirati, ali rekao je kako je vrlo moguće da su SMS-ovi koji su otkrili povezanost s Josipom Rimac, sada Pleslić, iscurili iz policije ili iz DORH-a, kao posljedica nezadovoljstva unutar sustava mogućim novim šefom.

“Hrvatska klizi k autokraciji”

Smatra da predloženim izmjenama KZ-a sa zapriječenom trogodišnjom kaznom za curenje informacija Hrvatska klizi k autokraciji.

– Nije dobro da određene informacije cure u javnost, ali hrvatske institucije ne funkcioniraju i 90% afera koje su izašle u javnost izašle su upravo zahvaljujući novinarima. Tek tada se aktiviraju naše institucije. Velik dio tih afera završio bi ispod žita da nije bilo novinara, a ovakvim izmjenama zakona Plenković očito želi zaštititi sebe i svoje suradnike kako afere povezane s političkom korupcijom ne bi izašle u javnost, kazao je.

“Vlada se mora aktivno uključiti kao kupac”

Ponovio je kako je bitno da država ne bude pasivni promatrač potencijalne prodaje poljoprivrednog sektora koju najavljuje Fortenova grupa, jer je riječ o PIK-u Belje, Vupiku i PIK-u Vinkovci, strateškim tvrtkama za cijelu Republiku Hrvatsku, nego se mora aktivno uključiti u svojstvu kupca tih tvrtki. Istaknuo je da bi bilo pogubno da strani kapital preuzme ovu stratešku granu hrvatskog gospodarstva.

“Veliko iznenađenje izbora”

Uvjeren je da će krajem ožujka doći do raspuštanja Sabora te da će parlamentarni izbori biti početkom svibnja, prije europskih izbora.

– Vladajući će pokušati nešto politički profitirati jer s isplatom plaća u travnju kreću isplate povećanih plaća, dječjih doplataka, dolaze avioni Rafali. Kako god bilo, mislim da ćemo mi s partnerima iz Mosta biti veliko iznenađenje izbora, poručio je.

Rekao je i da će kandidat Mosta i Suverenista biti najkvalitetniji kandidat za premijera.

– Uvjeren sam da ćemo kao koalicija, a računamo na pojedince i stranke koje pripadaju od centra na desno, imati nekih 20-ak mandata i da se bez nje vlast neće moći sastaviti, pa ćemo vidjeti tko je voljan poduprijeti našeg kandidata.

Naglašava da sa strankama dijametralno suprotnog nadzora ne mogu surađivati, jer bilo kakva takva vlada već bi na prvom testu pala, spomenuvši npr. pitanje migranata.

– Granica nam je propusna kao švicarski sir, stavit ćemo vojsku i žice na granice, rekao je upozorivši da Hrvatska lako može postati “hot spot”.

Za Domovinski pokret ustvrdio je da je stranka iza koje stoji krupni kapital, u svojim redovima ima tajkune i koja je preko medija koje kontroliraju činila što je moguće kako bi razjedinila biračko tijelo od centra na desno. Dodao je kako je koalicija moguća ako se odreknu tajkuna.

“Uvesti kvote za strane radnike”

Ističe da nije normalno da je 100 000 hrvatskih građana na Zavodu za zapošljavanje, a uvezeno je 180 000 stranih radnika koji ruše cijenu rada svih ostalih radnika, dobar dio njih nije prijavljen.

– Ako se ovaj trend nastavi, mi ćemo za 20 godina imati pola milijuna stranaca u Hrvatskoj koji će se naseljavati sa svojim obiteljima, a s obzirom na broj Hrvata, preko 25% građana bit će strane nacionalnosti. rekao je.

– Moraju se uvesti kvote za strane radnike, naglašava.

O ustavnim sucima, plaćama, štrajkovima

Izbor ustavnih sudaca očekuje u sljedećem sazivu Sabora, no boji se da neće donijeti radikalne odluke o izbornim jedinicama.

– Predlagali smo u više navrata da bi najpravednije bilo da Hrvatska bude jedna izborna jedinica, rekao je.

Govorio je i o povećanju plaća, najavama štrajkova liječnika i prosvjetara, rekavši da je Vlada napravila pomutnju s novim koeficijentima.

– Bez obzira na rast plaća, 99% građana živi lošije nego prije 2 godine, jer je sav rast pojela inflacija, ustvrdio je.

Komentari