Pedijatri primijetili novi simptom koronavirusa kod djece

Ilustracija Foto: Janko Ferlic, Pexels

U Istri je situacija s koronom i dalje bolja nego u nekim drugim županijama, no može se vrlo lako zakomplicirati, upozorio je Aleksandar Stojanović, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo. Komentirajući epidemiološku situaciju u županiji, istaknuo je da je 73 posto oboljelih u dobi do 18 godina.

– Trenutno nam je u Istri 78 posto oboljelih u dobi do 60 godina, dakle radi se o radno aktivnom stanovništvu, od čega je 73 posto oboljelih u populaciji do 18 godina, a veliki broj njih je i u samoizolaciji. S obzirom na način njihova života, kretanja i direktnog kontakta s većim brojem osoba na raznim mjestima, a uzimajući u obzir da su mnogi od njih potpuno asimptomatski prenosioci zaraze, zaista nije zgorega neprestano ponavljati apel javnosti da budu odgovorni prema sebi i drugima i pridržavaju se epidemioloških mjera. Jer nam se nažalost vrlo brzo situacija može pogoršati ili oteti kontroli, što svim silama nastojimo izbjeći – kazao je Stojanović za Glas Istre.

Dodao je da se u posljednje vrijeme kod djece, uz uobičajene simptome koji počinju uglavnom probavnim smetnjama i povišenom temperaturom, javljaju i promjene na koži u obliku očitih osipa na tijelu.

˝Taj osip kod nekih može biti manje, a kod nekih više izražen. Kod odraslih se među prvim simptomima javljaju dosta jake glavobolje i bolovi u cijelom tijelu, uz gubitak njuha i okusa, povišenu temperaturu i također još uvijek probavne smetnje. To su neke indikacije kod kojih bi svakako trebalo posumnjati na zarazu novim koronavirusom, ostati kod kuće i javiti se obiteljskom liječniku˝, poručio je Stojanović za Večernji.hr 



 

Komentari