Peking opet prijeti, upozorili Tajvan da idu prema ‘olujnom moru’ pod predsjednicom Tsai

Twitter

Peking je u srijedu poručio da predsjednica Tsai Ing-wen gura Tajvan u “olujna mora”, nakon što je Kina održala vojne vježbe kao odgovor na nedavni sastanak Tsai s predsjednikom Zastupničkog doma SAD-a Kevinom McCarthyjem u Kaliforniji, te je upozorio “protiv dosluha separatističkih snaga i vanjskih sila”.

Tsai je kazala da je prekooceansko putovanje, u sklopu kojega se sastala s McCarthyjem u SAD-u te je bila u Gvatemali i Belizeu, svijetu pokazalo odlučnost Tajvana da brani slobodu i demokraciju.

Putovanje je razbjesnilo Peking, koji je odgovorio višednevnim vojnim vježbama čiji je cilj bio pokazati da može nasilno preuzeti kontrolu nad Tajvanom.

Kina na Tsai gleda kao na separatistkinju te je odbacila njene opetovane pozive na razgovore.



Tsai sa svoje strane kaže da želi mir, ali da će njezina vlada braniti Tajvan ako bude napadnut.

“Tsai Ing-wen donijela je opasnost Tajvanu. Tsai Ing-wen je gotovo u potpunosti stala na stranu Sjedinjenih Američkih Država, gurajući Tajvan u olujno more”, rekla je u srijedu glasnogovornica kineskog Ureda za tajvanska pitanja Zhu Fenglian.

Zhu je kazala da su vježbe oko Tajvana “ozbiljno upozorenje protiv dosluha i provokacije tajvanskih separatističkih snaga za neovisnost i vanjskih sila”.

Tsai, koja se vratila u Tajvan dan prije početka vježbi, istaknula je da je putovanje bilo uspješno u dobivanju podrške protiv agresora koji prijeti slobodi otoka.

“Ovim putovanjem ponovno smo poslali poruku međunarodnoj zajednici da je Tajvan odlučan čuvati slobodu i demokraciju, a za to smo dobili priznanje i potporu naših demokratskih partnera”, rekla je Tsai na susretu s kanadskim zastupnicima u svom uredu u Taipeiju.

Kineske snage i dalje u vodama oko Tajvana
Unatoč tome što je Kina objavila da su trodnevne vježbe završile prema planu u ponedjeljak, Peking je nastavio vojne aktivnosti oko Tajvana.

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u srijedu ujutro da je u prethodna 24 sata otkrilo 35 kineskih vojnih zrakoplova i osam brodova u blizini Tajvana.

Od tih zrakoplova, 14 je prešlo neformalnu liniju razgraničenja u Tajvanskom tjesnacu.

Iako su kineski mlažnjaci ranije samo ponekad prelazili tu liniju, kinesko zrakoplovstvo to čini redovito od vojnih vježbi blizu Tajvana u kolovozu, koje su organizirane kao odgovor na posjet Tajvanu tadašnje predsjednice Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi.

Peking kaže da ne priznaje postojanje linije i svojata Tajvan, dok tajvanska vlada to odbacuje i poručuje da samo narod na Tajvanu može odlučivati o svojoj budućnosti.

Komentari