Penava o aktualnim događajima: Početak srpnja nije iznevjerio niti ove godine

Vlado Kos/Cropix

Predsjednik Domovinskog pokreta i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava komentirao je recentne događaje u Vladi.

“Početak srpnja nije iznevjerio niti ove godine. Najprije je daleke 2009. godine ostavku, bez ikakvog obrazloženja, podnio tadašnji predsjednik Vlade i HDZ-a Ivo Sanader, a sada je početak srpnja označen s još jednom ostavkom bez pravog objašnjenja, ona ministra u ostavci, Zdravka Marića.

Ovaj posljednji bijeg iz Vlade dijelom je zasjenio još jednu veliku i važnu nacionalnu temu, događaj koji spaja i bivšeg premijera i uskoro bivšeg ministra financija – arbitraža pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID). Njihovom je presudom utvrđeno da Hrvatska mora platiti MOL-u vrijednost skoro još jednog Pelješkog mosta.

‘Atraktivna PR akcija koju se eksploatiralo s vremena na vrijeme’
I dok je prvi akter prema sudskoj presudi ”predao” upravljačka prava MOL-u nad nacionalnom naftnom kompanijom, drugi nije ispunio obećanje dano prije skoro šest godina koje je u njegovoj nazočnosti dao aktualni predsjednik Vlade, Andrej Plenković. Obećanje o preuzimanju i otkupu udjela od MOL-a bila je samo atraktivna PR akcija koju se eksploatiralo s vremena na vrijeme.



Na veliku žalost, nije bilo mudrosti niti dovoljno političke hrabrosti da se u puno povoljnijim i stabilnijim uvjetima od ovih u kojima sada živimo, još prije šest godina za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića, koju su činili HDZ i MOST, iznađe puno bolje i financijski podnošljivije rješenje s Mađarima od ovoga što sada imamo i što pratimo u ovoj arbitraži. Pokušaj nagodbe je srušio MOST iz nerazumijevanja i neznanja koje sada dolazi na naplatu hrvatskim poreznim obveznicima u vrijednosti od oko 250 milijuna američkih dolara, koliko iznosi presuđeni iznos arbitražne odluke, koji uključuje i kamate.

Politički egzibicionizam i populizam možda mogu donijeti trenutačne političke probitke i pokoji postotak rejtinga pojedincu ili njihovoj stranci, ali dugoročno donosi veliku štetu državnoj riznici i nacionalnim interesima”, rekao je Penava.

‘Takvo njihovo držanje ima svoje financijske učinke i štetu’
Prema riječima Ivana Penave, državotvorni stav prema energetskoj politici, naftnoj industriji i poslovanju s plinom podrazumijeva upravljačku odgovornost i nacionalnu mudrost uključenih aktera koje ovi nisu pokazali u ključnim trenucima za našu zemlju.

“Takvo njihovo držanje ima svoje financijske učinke i štetu, ali i dugoročne posljedice na energetsku (ne)ovisnost. Danas govoriti o nacionalnoj suverenosti, a pritom rasprodati nacionalne energetske resurse je samo prazna politička priča koju mogu raspredati oni kojima ozbiljno manjka domovinski duh. Pozivam sve one koji su činili i čine pogreške u odnosu prema INA-i, da se javno ispričaju za propust činjenja, ali i propust nečinjenja. Sada je trenutak da se u teškim ekonomskim uvjetima i nadolazećoj energetskoj i ekonomskoj krizi traži mudro i održivo rješenje, koje će biti državotvorno i usklađeno s nacionalnim interesima”, zaključio je u svojoj izjavi Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, prenosi Dnevno.

Komentari