PENAVA: Očekujemo da županijska vlast počne uvažavati jednako sve dijelove županije

Većinom glasova vijećnici Gradskog vijeća Vukovara, na tematskoj sjednici održanoj u srijedu, odlučili su predložiti županu Damiru Dekaniću da projekte Grada Vukovara uvrsti u prijedlog starteških projekata županije te ih predloži Županijskoj skupštini na usvajanje

Tematska sjednica Gradskog vijeća sazvana je kao reakcija vukovarskih gradskih vlasti što u u deset strateških projekata Vukovarsko-srijemske županije, uvrštenih u prijedlog plana razvoja županije do 2027., nema niti jednog projekta iz grada Vukovara.

To, kako je u raspravi ocijenio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, nije u redu s obzirom na gospodarski i politički značaj Vukovara.

– Očekujemo da se usvoji stav vukovarskog Gradskog vijeća i da konačno krenemo u kooperativnu suradnju i razvoj svih u županiju. Očekujemo da županijska vlast počne uvažavati jednako sve dijelove županije, kazao je Penava.



Dodao je kako je na razini županijske vlasti još od povratka Vukovara postojao određeni otpor i sprječavanje razvoja grada Vukovara.

Dotaknuvši se često izgovaranih tvrdnji kao je Hrvatska ogromna sredstva do sada uložila u obnovu i razvoj Vukovara, Penava je kazao kako koliko god država uložila u Vukovar to ne može biti ni približno dovoljno koliko je Vukovar dao za samostalnost te iste Hrvatske.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić kazao je kako kako ima dobru volju i želju da se strateški projekti Vukovara, ukoliko to ne naruši dinamiku donošenja razvojnog plana, uvrste u plan.

– Na to sam pozvao prije pet mjeseeci kada sam bio na partnerskom vijeću, međutim nitko mi nije dostavio ni jedan prijedlog”, kazao je Dekanić dodajući kako se nada da ima prostora da se sve skupa i realizira.

Vijećnik HNS-a, Nenad Bučko kazao je kako bi Luka Vukovar trebala biti dio strateških projekata županije. Napomenuo je kako Srbija na svome dijelu Dunava planira otvaranje robno-transportnog centra i osam kontejnerskih terminala kao i pet rol-ro terminala dok Hrvatska u tom pogledu nema palnova.

– Ova vrsta prometa u svijetu raste po stopi od osam posto i zvuči nejvjerojatno da to nitko u Hrvatskoj ne zna prepoznati kao priliku ne samo za razvoj Vukovara već i Hrvatske”, poručio je Bučko.

Zauzeo se da strateški projekt Vukovara bude i Veleučilište Lavoslava Ružičke koje, kako je kazao, jedino među hrvatskim veleučilišta ne bilježi pad broja studenata.

Pri glasanju za prijedlog Gradskog vijeća suzdražni su bili vijećnici HDZ-a i SDSS-a dok su vijećnici Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista, HNS-a i Željko Sabo prijedlog podržali. Na vlasti u Vukovaru nalazi se koalicija Domovinskog pokreta, Hrvatskih suverenista i Željka Sabe.

Komentari