Pentagon: SAD rade na izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona

Foto: Twitter

Sjedinjene Države rade na izvlačenju navodnog kineskog špijunskog balona koji je srušen u blizini obale Južne Karoline, priopćio je Pentagon u nedjelju.

Američki vojni zrakoplov oborio je u subotu balon kod obale Južne Karoline, tjedan dana nakon što je prvi put ušao u američki zračni prostor kod Aljaske.

“Naša mornarica trenutno provodi operaciju izvlačenja, a Obalna straža pomaže u osiguravanju područja i održavanju javne sigurnosti”, rekao je general Glen VanHerck, zapovjednik Zapovjedništva zračne obrane Sjeverne Amerike i Sjevernog zapovjedništva SAD-a.

Kina tvrdi da je riječ o balonu koji se koristi za meteorološka i druga znanstvena istraživanja i da je zalutao u američki zračni prostor “sasvim slučajno”, što američki dužnosnici odbacuju.



Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je u subotu da je američka vojska prikupila “vrijedne” obavještajne podatke proučavajući balon.

Predsjednik Joe Biden izjavio je u subotu da je u srijedu zapovjedio rušenje balona kada je prešao u Montanu, ali Pentagon mu je preporučio da se pričeka da dođe nad otvoreno more kako bi se zaštitilo civile.

Komentari