PEOVIĆ: Da je u hrvatskom Ustavu pravo na pobačaj, teže bi bilo interpretirati zakone na načine na koji Vili Beroš danas interpretira zakone

Ronald Goršić / CROPIX

Kako bi se ispunili preduvjeti za glasanje ovaj petak, Hrvatski sabor veći dio dana posvetit će amandmanima koje su zastupnici podnijeli na raspravljene zakonske prijedloge. O svemu ostalom zastupnici su se mogli dotaknuti u izlaganjima na slobodnu temu, za što se prijavilo čak 13 klubova.

Krajnji dio ljevice i krajnji dio desnice sukobili su se oko liječničkog priziva savjesti. Pritom je HDZ-ov koalicijski partner, SDSS, stao na stranu žena i njihovog prava na pobačaj, a bilo je riječi i o inflaciji.

Boris Lalovac (Klub zastupnika SDP-a) upozorio je na nastavaka inflacije te predložio da Vlada u rebalansu proračuna predvidi sredstva i za inflacijski dodatak koji bi se za umirovljenike isplatio na jesen. Godišnje bi to iznosilo oko 500 milijuna kuna koliko mjesečno zdravstvo stvara dugove, to je politička odluka, poručio je.

Silvano Hrelja (Klub zastupnika HNS, HSU i nezavisnih zastupnika) pohvalio je pak odluku Vlade o energetskom dodatkom i otkrio da će isplata početi 13. svibnja u povodu stote godišnjice Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.



Da osobna tragedija trudnice Mirele Čavajde nije postala javna pitanje je koliko bi se još dugo ignoriralo rješenje Ustavnog suda iz 2017. godine. O novom zakonu o pobačaju raspravljat će se u Hrvatskom saboru sutra.

Opće je poznata i tužna činjenica da zdravstveni sustav u Hrvatskoj nije jednako dostupan i jednako kvalitetan za sve žene. To pokazuje odnos zdravstvenog sustava prema ženi koja ga financira, ne može dobiti zahvat i skrb koje plati, iako na nju prema Ustavu i zakonima ima pravo, kazala je Sabina Glasovac (SDP) i poručila da je potreban novi zakon.

Ivana Posavec Krivec (Klub zastupnika Socijaldemokrati) poručila je da Socijaldemokrati nude alternativu, “rješenja za bezakonje”.

– Odjednom se kao hijene sa svih strana okupe tzv. progresivci, kao da je bal vampira, svi su osjetili krv. Neshvatljiva mi je ta snaga, želja i volja da se negira nečiji život, rekao je Hrvoje Zekanović, nezavisni zastupnik.

Saborska zastupnica Katarina Peović u ime Kluba zastupnika HSS-a i RF-a pozvala je da se pravo na pobačaj ponovno uvrsti u Ustav kako se zakoni ne bi različito interpretirali.

– Da je u hrvatskom Ustavu pravo na pobačaj, teže bi bilo interpretirati zakone na načine na koji Vili Beroš danas interpretira zakone, kazala je Peović i pozvala zastupnike da se ujedine oko zahtjeva ženskih udruga da se pobačaj vrati u Ustav.

Vidimo da se zakoni krše bez obzira što su jednoznačni, iako su jasno određeni slučajevi kada se pobačaj može napraviti i nakon 10. tjedna trudnoće, dodala je Peović i ocijenila kako se “ne može amnestirati uloga crkve u retradicionalizaciji”.

Komentari