Peović kritizirala stanje u državi: ‘Imamo poreznu oazu za bogataše i cijeđenje siromašnih’

Foto: Damjan Tadić / CROPIX

Radnička fronta uvijek ponavlja da osim HDZ-a treba smijeniti i HDZ-ovske politike i to je prvi korak jer je jedino gore od ostanka HDZ-a, smijeniti HDZ, a nastaviti s politikama komercijalizacije, privatizacije svega, poreznog cjeđenja siromašnih, a rasterećenja bogatih, kazala je u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez” zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

– Privatizacija zdravstva nas dovodi u takvu situaciju da imamo jednu od najgorih statistika od smrti od raka gdje se upumpavaju ogromni novci u privatno zdravstvo, a javno zapravo pod tim naporom i nestaje. Moramo biti svjesni toga da je to čisto parazitiranje privatnog zdravstva na javnom koje dovodi do ove situacije u kojoj se mi sad nalazimo. Sve te politike koje su nas dovele tu gdje jesmo, na samom začelju, Europe je potrebno smijeniti. Prvi korak je uistinu smjena HDZ-a, kazala je Peović

– Različiti smo, okupili smo se svih političkih boja, ali je bitno da shvatimo da je to prvi korak. Vjerojatno nije najteži, ali jest prvi, naglasila je Peović.

Sabor će u svibnju glasati o oporbenom prijedlogu za raspuštanje, no Peović nema iluzija da bi se HDZ moga predomisliti i raspustiti Sabor.



Foto: Damjan Tadic/Cropix

“Prosvjed oporbe je uspio, ljudima je dosta”

Za prosvjed lijevo-liberalne oporbe na Trgu sv. Marka kaže da je uspio, “bez obzira na to što HDZ pokušavao od tog dana pa do danas spinati”.

– Njihove su priče potpuno prozirne, a agresija HDZ-a od toga dana je samo simptom da smo negdje “uboli”, da je to prava stvar. Ljudima je dosta, pa evo, diljem Europe prosvjeduju poljoprivrednici, rekla je Peović.

Kazala je da načelno briselska birokracija želi uvesti dobre stvari kao što je smanjenje CO2 i utjecaj na klimatske promjene, ali su s druge strane visoki porezi koji opterećuju poljoprivrednike i nema rješenja u kapitalističkom načinu proizvodnje gdje će profitna usmjerenost uvijek uništavati i radnika i prirodu.

– Treba uvesti proizvodnju koja će zadovoljavati temeljne potrebe, a ne proizvoditi profit. To je ono što mnogi nisu spremni reći, smatra Peović.

– Jedini na prosvjedu na Markovu trgu radikalni smo bili mi, jer smo radikalna lijeva stranka, a to smo zato jer radikalno znači mijenjati stvari u korijenu. Osnovni postulat demokratskih promjena u Hrvatskoj je da nju treba donijeti društvena većina. Ne može je donijeti jedan malo bolji, malo pošteniji političar. Posljedica toga je apstinencija birača jer oni više nemaju vjeru u promjene, kazala je Peović.

“Biti bogat u Hrvatskoj je jako lagodno”

– Imamo poreznu oazu za bogataše i cijeđenje siromašnih. Naš najveći porez je PDV i on pogađa svakoga tko ide u trgovinu – svakog umirovljenika. Istovremeno nema poreza na nekretnine, poreza na bogatstvo, nije dobro riješen porez na nasljedstvo. Biti bogat u Hrvatskoj je jako lagodno.

– Radnička fronta je pokrenula peticiju “Oporezujmo bogate i vratimo zakon o ispitivanju porijekla imovine” kako bismo oduzeli nezakonito stečenu imovinu i oporezovali najbogatije. To su neki od koraka koji bi nas mogli izvući iz bijede na periferiji Europe, kazala je Peović.

Naglasila je da bi porezna reforma koju predlaže Radnička fronta pomogla da se smanje razlike.

– Kraj rentijerske politike i reindustrijalizacija zemlje bile bi prave politike koje bi nam uistinu pomogle da vratimo snažnu farmaceutsku industriju, da vratimo brodogradnju, da zaštitimo poljoprivredu, da vratimo radna mjesta, kazala je.

O sprečavanju korupcije

– Cijela priča oko korupcije pa i antikorupcijskih politika razlog je apatičnosti mnogih birača jer im se s pravom čini da rješavanjem korupcije neće se riješiti pitanje boljeg života. To ne znači da ne trebamo rješavati korupciju, od korupcije nitko nije umro, ali od gladi jest. Treba realno sagledati dosege korupcije. Kada bi Državni inspektorat stvarno radio svoj posao, onda bi mi, prema procjeni MMF-a, vratili ogroman novac u proračun, a riječ je o sivoj ekonom. Kada bismo radikalno demokratizirali društvo, odlučivanje većine omogućilo bi nam da smanjimo i spriječimo korupciju, ali i da provodimo politike u korist društvene većine, kazala je Peović.

Poslana poruka s Markova trga! Oporba udara nikad žešće: ‘Kriminalna banda terorizira Hrvatsku’

Komentari