Peović: Moramo smijeniti HDZ i pokrenuti gospodarstvo

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Članica Radničke fronte Katarina Peović kazala je u emisiji Hrvatskog radija “Oporbeni zarez” da je da je važno “iz sutiacije AP izvući širu kritiku onoga što se dešava”.

Imamo situaciju siromašne kapitalističke ekonomije na periferiji. Tome se ne možemo oduprijeti samo da smijenimo HDZ iako je to prvi korak. Nakon toga moramo pokrenuti gospodarstvo, osigurati ljudima dobro plaćena, kvalitetna radna mjesta, rekla je Peović.

Što možemo napraviti kako bi pomogli ljudima pogođenima današnjim katastrofalnim potresima?

– Trebamo napraviti sve što možemo, biti solidarni i uvijek pomagati ljudima. Nadam se će ova vlada, koja je u drugim segmentima neuspješna, na vrijeme reagirati, kazala je Peović.



Što će pitati glavnu državnu odvjetnicu koja u utorak dolazi u Sabor?

– Trebalo bi svašta pitati, ali mi smo ograničeni Poslovnikom. Imat ću minutu za repliku, što ću pitati još ne znam, ali jako je važno iz situacije “AP-a” izvući širu kritiku onoga što se dešava jer se najviše priča o uhljebljivanju i tu se ne vidi šira slika koja je još tmurnija nego što sebi priznajemo, kazala je Peović. Dodala je da klijentelizma ima svugdje, pa i u velikim firmama. To je emergentna karakteristika “ortačkog kapitalizma”. Kod nas je toliko klijentelizma jer je riječ o izuzetno siromašnoj kapitalističkoj ekonomiji na periferiji, gdje imate da se pripravnik lovstva zapošljava preko veze – to je skandal. Imamo jako malo dobro plaćenih radnih mjesta i ljudi odlaze zato što se nemaju gdje zaposliti. Imamo situaciju siromašne kapitalističke ekonomije na periferiji. Tome se ne možemo oduprijeti samo da smijenimo HDZ iako je to prvi korak. Nakon toga moramo pokrenuti gospodarstvo, osigurati ljudima dobro plaćena, kvalitetna radna mjesta, rekla je Peović.

Naglasila je da su temeljne društvene potrebe zadovoljiti stambeno pitanje, normalnu prehranu, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu.

O Zakonu o pomorskom dobru i prosvjedima

– Indikativno je to da već treći tjedan u Saboru nemamo glasanje. Očito se nešto kuha, nešto se uspjelo napraviti. Možda se nešto dogodilo. Mislim da su prosvjedi bila dobra poruka, kazala je Peović među ostalim. Kazala je i kako Radnička fronta smatra da apsolutno nema popravljanja tog zakona.

– Svi zakoni koji su napisani nejasno, uvijek su na štetu slabijeg, na štetu radnika, naglasila je.

Komentari