PEOVIĆ: Naš stav prema NATO-u militarizaciji društva je uvijek kritičan tako da ćemo mi na neki način, ne namjerno, biti na strani predsjednika

Ronald Gorsic / CROPIX

Nižu se reakcije na izjavu hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića kako će smatrati izdajnikom svakog zastupnika u Hrvatskom saboru koji bude glasao za primanje Finske i Švedske u NATO prije promjene izbornog zakona u BiH. Evo što o tome misle u Mostu, zeleno-lijevom bloku i Klubu suverenista.

Zvonimir Troskot iz Mosta kazao je da njegova stranka podržava jedan cjelovit pristup sigurnosnoj politici NATO-a.

– Ako će se sigurnosno rješavati pitanje NATO-a na sjeveru Europe ne vidimo razloga zbog čega se sigurnosno pitanje na isti takav način ne bi rješavalo i na jugu Europi. Ovo je jedini način da se pokaže našim saveznicima i cijeloj EU da se ne slažemo s njemačkom vanjskom politikom koja potkopava Daytonski sporazum, rekao je.

Sandra Benčić (Klub zeleno-lijevog bloka) kazala je da će odluku o tome kako će se postaviti na glasanju o ulasku Finske i Švedske njezin klub donijeti na Vijeću stranke ali da argumenti idu u smjeru da povezivanje ulaska Švedske i Finske u NATO s pitanjem izbornog zakona u BiH nije put.



– Treba ići u smjeru da se Dayton barem rekonstruira i dogradi kako bi osigurao jednakost svih građana i da, ako svi narodi biraju svoje predstavnike, da to može i hrvatski narod u BiH, no to se ne može raditi spajanjem s neki pitanjima koji s tim zaista nemaju nikakve veze, poručila je i naglasila da bi to trebalo raditi diplomatskim putem, te da se problem ne može riješiti bez razgovora o budućnosti te zemlje, europskim integracijama i kako osigurati ravnopravnost svih građana BiH.

Marko Milanović Litre (Hrvatski suverenisti) cijelu situaciju ocijenio suludom, da predsjednik države izlazi izvan svojih ovlasti i pokušava nametnuti narativ po kojemu je učlanjenje Finske i Švedske u NATO u suprotnosti s rješavanjem izbornog zakona u BiH.

– Predsjednikovo ponašanje okarakterizirao je neodgovornim te ustvrdio da je riječ o egotripovima Plenkovića i Milanovića. Najavio je da nema razloga da Hrvatski suverenisti ne podignu ruku za Švedsku i Finsku u NATO-u te dodao da treba razmisliti i o članstvu Ukrajine u tom savezu.

Katarina Peović (Radnička fronta) ocijenila je to još jednom ne-temom koju je predsjednik RH uveo u javni prostor. Radnička fronta napominje, oduvijek je bila protiv NATO-a.

– Naš stav prema NATO-u militarizaciji društva je uvijek kritičan tako da ćemo mi na neki način, ne namjerno, biti na strani predsjednika. Ne zanima nas sukob koji on potencira nego dajemo oštru kritiku bilo kakvom daljnjem proširenju NATO-a, poručila je.

Komentari