Peović: ‘Nije realno da prođe opoziv Ćorića, ali ovo je prilika da se upozori na sistematsku korupciju’

Katarina Peović Foto: Darko Tomas / CROPIX

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović ocijenila je u srijedu da današnja saborska rasprava o povjerenju ministru gospodarstva Tomislavu Ćorića neće rezultirati opozivom, ali će biti prilika da se upozori na sistemsku korupciju u koju je uključen i Ćorić.

“Nije realno da prođe opoziv Ćorića, ali je prilika da se u Saboru ukaže na puno dublji problem sistemske korupcije”, istaknula je Peović na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Ćorić, Plenković i prije njih SDP sistemskom su korupcijom potpuno uništili domaću proizvodnju, ustvrdila je Peović i dodala kako “svi znamo o čemu se tu radi”.

To je argumentirala dugogodišnjom politikom prema Ini, ustvrdivši da se već godinama radi samo na ostvarivanju interesa mađarskog Mola, kojemu nije u interesu da se u Hrvatskoj nešto proizvodi.



“Molu će ove godine biti isplaćeno 300 milijuna kuna, a Ina će ove godine isplatiti dividendu unatoč navodnim gubicima. Prošle je godine Ina ostvarila dobit od 600 milijuna kuna, a godinu ranije od 1,3 milijarde kuna”, rekla je Peović ustvrdivši da otkazi za 250 radnika sisačke Rafinerije nisu opravdani.

Nafta se izvozi i omogućuje rad mađarskih rafinerija, a istovremeno se gase domaće rafinerije, uručuju otkazi i gasi domaća proizvodnja, upozorila je.

I Kovačević je služio Molovim interesima

U tom sistemskom urušavanju, kaže, sudjelovao je i Ćorić kao potpisnik memoranduma iz 2018. između Ine i Janafa, kojim su stvoren uvjeti za ostvarenje korporativnih interesa.

“U gašenju pogona i otkazima sudjelovali su svi, od Ćorića do Dragana Kovačevića, kojega je Ćorić postavio za predsjednika Uprave Janafa kada je Kovačević već bio pod istragom. Kovačević je također služio Molovim interesima potpisujući ugovore o zakupu i transportu preko kapaciteta Janafa, odnosno čuvanja i skladištenja sirovina”, rekla je Peović.

Ustvrdila je kako je ovakva situacija u Ini počela sa SDP-om i “nepotrebnom Linićevom privatizacijom koju je pokrenuo pod izgovorom da treba otplatiti ratu duga umirovljenicima”.

“Sustavno uništavanje rafinerija i Ine samo je transparentan način sistemske korupcije. Hrvatska je predala Inina upravljačka prava stranom kapitalu u ogromnoj korupcijskoj aferi što daje za pravo hrvatskoj Vladi da nacionalizira inu”, poručila je Peović.

To ne bi bilo prvi put da se dogodilo, Argentina je zbog kršenja ugovorne obveze nacionalizirala naftnu kompaniju koja je bila u većinskom vlasništvu španjolskog Repsola. Mol krši ugovornu obvezu i to u punom opsegu, kaže Peović.

Komentari