Petrov: Plaće će nam rasti malo ili nimalo, a mirovine će biti manje

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nižu se reakcije na najavu premijera Andreja Plenkovića da će Vlada od 1. siječnja iduće godine krenuti sa sveobuhvatnim paketom za povećanje plaća.

Čelnik Mosta Božo Petrov komentirao je na konferenciji za novinare najave Vladine porezne reforme i povećanja plaća od iduće godine. Ocijenio je da je riječ o financijskoj akrobaciji zbog koje će, rekao je, plaće rasti malo ili nimalo, a mirovine će biti niže.

– Prosječni troškovi života u zadnje dvije godine u Hrvatskoj narasli su minimalno za 400 eura. Vlada planira prosječno povećanje plaća za otprilike 60 eura, dakle, gotovo deset puta manje nego što su narasli troškovi života, a i to planiraju tek iduće godine, kazao je Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru.

– Kao u teleprodajama, ‘nije to sve’, već na ljeto, prije tog povećanja plaća, namjeravaju se dignuti cijene goriva, pa dolazi do novog rasta cijena proizvoda, kazao je Petrov.



– A kao u teleprodajama, ‘nije to sve’, već na ljeto, prije tog povećanja plaća, namjeravaju se dignuti cijene goriva, pa dolazi do novog rasta cijena proizvoda, rekao je.

– Ali ni to nije sve – Vlada kroz ovo povećanje planira odrediti dio bruto plaće u kojem se neće uzimati za mirovinski stup, što znači da će davanja za mirovinski stup za mirovine biti manji pa će proračunska rupa za mirovinu biti veća – što će u konačnici opet sve platiti građani, a dugoročno će im mirovine biti manje, ustvrdio je Petrov.

– Dakle, plaće će nam rasti malo ili nimalo, a mirovine će biti manje. To je ta Vladina financijska akrobacija povećanja plaće, ocijenio je Petrov.

Poručio je da Vlada, kojoj je stalo do rasta plaća, neće izdati 120 tisuća dozvola za strane radnike jer se zna da će, ako je ponuda veća, i plaća stagnirati.

– Osim toga, dodao je, način na koji su se počeli odnositi prema ljudima za koje su dali radne dozvole je sve samo ne čovječan.

Komentari