Pevex se oglasio o neradnoj nedjelji: Nećemo zbog zabrane rada otpustiti niti jednog radnika

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Trgovački lanac Pevex poziva na zakonsku regulaciju pitanja rada nedjeljom, pri čemu se zalažu da ona bude neradna po uzoru na Austriju, objavili su u utorak iz tog trgovačkog lanca.

Pojedini trgovački centri poručili su da će zbog neradne nedjelje biti primorani otpuštati zaposlenike, no Pevex u svom priopćenju ističe da oni to neće napraviti.

“Prijetnje otpuštanjem zbog neradne nedjelje nikada nisu odaslane iz Pevexa”, poručili su iz tvrtke.

Napominju kako se zalažu za neradnu nedjelju ne samo zbog zastupanja obiteljskih vrijednosti i društveno odgovornog poslovanja, već i zato što analize pokazuju kako zadovoljstvo radnika diže produktivnost i nadoknađuje neznatne gubitke zbog nekoliko neradnih dana u mjesecu.



“Mi smo za zabranu rada nedjeljom po uzoru na Austriju”, kazao je predsjednik Uprave Jurica Lovrinčević te pozvao vladajuće da reguliraju to pitanje zakonom o radu i zakonom o trgovini.

Udruge protiv sindikata i HDZ-a: Nedjelja kao radni dan mora biti regulirana, ali nikako zabranjena

“Nećemo zbog zabrane rada nedjeljom otpustiti niti jednog radnika već ćemo kvalitetnije iskoristiti njihov fond sati. Bez obzira na simbolične gubitke prihoda želimo zadovoljne radnike koji će provoditi nedjelje sa svojim obiteljima”, izjavio je Lovrinčević.

Odlukom Stožera civilne zaštite u Hrvatskoj je kao protuepidemijska mjera zabranjen rad trgovačkih lanaca nedjeljom te oni tako nisu radili već treću nedjelju zaredom.

Trgovci pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u subotu su priopćili kako smatraju da odluka o neradnoj nedjelji nije primjerena protuepidemijska mjera te su od ministarstava zatražili da se omogući rad trgovina nedjeljom i blagdanima i ukine stanka za dezinfekciju.

Dopisom upućenim Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstvu unutarnjih poslova, HUP Udruga trgovine zatražila je “hitne prijedloge vezane za omogućivanje rada trgovina nedjeljom i neradnim danima i ukidanje pauze za dezinfekciju za vrijeme trajanja krize uzrokovane Covidom-19, na način kako je omogućeno drugim sektorima kao što su primjerice osobne usluge i ugostiteljstvo”.

Smatraju kako mjerom zabrane rada nedjeljom nije postignuta adekvatna protuepidemijska sigurnost i zaštita jer su se upravo kroz ograničavanje rada trgovina opteretili ostali dani u tjednu, naročito ponedjeljak, subota, petak te potencirale veće gužve kupaca kroz druge dane u tjednu.

Umjesto potpune zabrane, uvodi se određeni broj radnih nedjelja

“Odluka o zabrani rada nedjeljom i neradnim danima neminovno će za posljedicu imati otpuštanje određenog broja zaposlenika u trgovini, zbog smanjenog fonda sati”, upozorili su između ostalog u svom priopćenju.

Komentari