Pfizer i Moderna imaju veći broj zabilježenih drugih nuspojava od AstraZenece i Johnsona. A njihova cjepiva višestruko skuplja

Twitter

Pfizer i Moderna zapravo imaju veći broj zabilježenih drugih nuspojava od AstraZenece i Johnsona a promiče i informacija da Pfizer i Moderna na tom oprezu zarađuju višestruko više nego AstraZeneca i Johnson&Johnson koji su sad de facto izbačeni iz igre. A zarađuju višestruko više jer su njihova cjepiva višestruko skuplja i postaju još skuplja.

Na lošem glasu su dva vektorska cjepiva. Nuspojave, one teže bilježe sva cjepiva, ne samo vektorska

Od jučer je na stupu srama i cjepivo Johnson i Johnsona. Amerikanci su otkrili da je u nekim slučajevima i kod njega došlo do stvaranja krvnih ugrušaka pa su obustavili cijepljenje u Americi ali su istodobno obustavili i njegovu isporuku za Europu.

Jedan u milijun slučajeva

Tolika pažnja za zdravlje Europljana bi bila dirljiva ali riječ je o nuspojavama koje se pojavljuju u jednom na milijun slučajeva, dakle veća je vjerojatnost da ćete poginuti na autoputu Zagreb Split nego da ćete dobiti neku nuspojavu od Johnsonovog ili Astrazenecinog cjepiva ali opreza nikad dosta, vele američke ali i europske agencije za kontrolu lijekova i cjepiva.



No zanimljivo je kako u tom oprezu promiče informacija da Pfizer i Moderna zapravo imaju veći broj zabilježenih drugih nuspojava od AstraZenece i Johnsona a promiče i informacija da Pfizer i Moderna na tom oprezu zarađuju višestruko više nego AstraZeneca i Johnson&Johnson koji su sad de facto izbačeni iz igre. A zarađuju višestruko više jer su njihova cjepiva višestruko skuplja i postaju još skuplja. Jer sad sve zemlje pa tako i Hrvatska povećavaju narudžbe njihovih cjepiva, piše RTL

Evo koliko smo ih naručili

Na lošem glasu su dva vektorska cjepiva. Oxfordske AstraZenece naručili smo 2,7 milijuna doza, a američkog Johnson i Johnsona naručili smo 900 tisuća. U prvoj isporuci američkog cjepiva, sedam tisuća doza je stiglo i do Hrvatske, ali ga ne možemo koristiti.

”Cjepivo je u našem skladištu s kojima imamo ugovor. Čekamo distribuciju, kada EMA odobri, cjepivo je i dalje u karanteni i kad dobijemo zeleno svjetlo krećemo u distribuciju”, kazala je Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a.

Problem su jedan smrtni, jedan ozbiljni i četiri lakša slučaja krvnih ugrušaka. Do sada je to cjepivo u Americi primilo 6,8 milijuna ljudi.

”U odnosu na mogućnost zaraze i razvijanja teškog oblika bolesti, to ne može stat u istu rečenicu. Potpuno je jasan izbor i ne bi trebalo biti nikakve dileme”, izjavio je Vladimir Trkulja, profesor farmakologije.

Profesor Trkulja objašnjava da je rizik od bolesti puno veći od rizika cijepljenja, a i kad se pitamo hoćemo li i mi razviti tromb, vjerojatnost za to je izrazito mala.

”Ono čega se bojimo u cjepivu u svakodnevnom životu imamo okolnosti, putovanje, sjedenje, ne kretanje, gdje je rizik puno puno veći nego u stvarnosti povezan s ovim cjepivom”, rekao je Trkulja.

Komentari