Picula: Politika proširenja dosad je bila najbolji jamac širenja europskog utjecaja i stabilnosti

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Vanjskopolitički analitičar Denis Avdagić jutros je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” odluku o odobrenju statusu kandidata za članstvo u EU-u Bosni i Hercegovini ocijenio pozitivnom, dodajući da bi bilo dobro da je do nje došlo i ranije, a komentirajući sklapanje nove koalicije na državnoj razini rekao je da s pravom vlada određena doza optimizma.

Avdagić je ustvrdio da je BiH protektorat te da to na neki način zaboravljamo.

– Puno je rasprava kao da se radi o zemlji koja je jednaka Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji ili bilo kojoj drugoj europskoj zemlji, no realnost je da se radi o međunarodnom protektoratu, da se radi o protektoratu gdje je visoki predstavnik iz EU-a, njegov zamjenik iz SAD-a u Brčkom, rekao je Avdagić, dodajući da se, s obzirom na to, BiH trebalo više pomoći.

– Doista vjerujem da postoji jedan dug i da se trebalo iskoračiti malo više u potpori BiH. S druge strane, politički akteri u BiH nisu bili dorasli trenutku, rekao je Avdagić.



Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol rekao je kako je činjenica da je rat u Ukrajini doveo do potrebe za vrlo jasnim pozicioniranjem te da prostor zapadnog Balkana ne može ostati nedefiniran.

– Jer ako se tu zapadne sile, SAD i EU, neće aktivnije uključiti, onda će tu jačati utjecaj Rusije, Turske, arapskih država, Irana, Kine i tako dalje, rekao je Sokol.

Dodao je da je geopolitička uloga Hrvatske puno veća nego prije rata u Ukrajini te da se pokazalo da je Hrvatska najpouzdaniji zapadni saveznik u ovom dijelu Europe, dok Mađarska i Srbija pokušavaju sjediti na dvije stolice.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula rekao je da je ovo prva vanjska kriza od 2008. godine koja je pogodila EU, a da je pogodovala politici proširenja, a ne smanjila apetit za pridošlicama.

– Politika proširenja dosad je bila najbolji jamac širenja europskog utjecaja i stabilnosti i možemo kazati da je Vladimir Putin napravio više na obnovi politike proširenja EU-a i širenju NATO-a nego možda svi zagovornici iznutra, rekao je Picula.

O situaciji u BiH

Čelnici HDZ BiH, SDP BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potpisali su u četvrtak u Sarajevu dokument kojim su i formalno potvrdili koalicijsku suradnju i zajedničku uspostavu vlasti na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada.

Avdagić je rekao da se radi o najboljem mogućem ishodu s obzirom na rezultate i daytonski ustav.

– Mislim da određena doza optimizma vlada s pravom, rekao je.

Avdagić je pozitivnim ocijenio i što smo, kako je rekao, izgubili promatračku ulogu visokog predstavnika i dobili aktivnog visokog predstavnika.

Sokol je rekao da je lider SNSD-a Milorad Dodik pragmatičar te da mu je sasvim jasno, s obzirom na situaciju u Europi i stanje na terenu u Ukrajini, da nema puno izbora nego da mora ići prema zapadu.

– Nemojmo zaboraviti da je Dodika stvorio zapad kao alternativu SDS-u, rekao je Sokol.

Ustvrdio je i da je hrvatsko-američko savezništvo itekako odigralo ulogu kako bi BiH krenula jače prema zapadu i kako bi se zaštitila prava Hrvata.

Picula je među ostalim ustvrdio da Crna Gora postaje sve više nalik BiH te da je već mjesecima trese ozbiljna kriza institucija, a i Sokol je rekao da je situacija ondje vrlo zabrinjavajuća, dodajući da “vidimo što se događa kad prosrpske i proruske snage zajednički rade na destabiliziranju jedne države”.

Komentari