PICULA: Svaki državnik ili političar koji je razgovarao s Vladimirom Putinom zaključio kako ruski predsjednik ne planira zaustaviti rat

Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu,u središnjem Dnevniku HTV-a govorio je o ruskoj agresiji na Ukrajinu, pregovorima o prestanku ratnog sukoba, pitanju sigurnosti NATO-a te može li se kriza preliti na Zapadni Balkan.

I dok Ukrajinci traže proglašenje zone zabrane leta nad njihovom zemljom pad letjelice u Zagrebu otvorio je pitanje sigurnosti u samim zemljama članicama NATO-a. Na pitanje što su ključne slabosti sustava i što hitno treba mijenjati Tonino Picula, zastupnik u Europskom parlamentu, u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je kako je incident otvorio vrlo neugodna pitanja koliko je efikasna protuzračna obrana i koliko je efikasan tzv NATO-ov kišobran.

– Treba poboljšati koordinaciju između država članica, kao i integraciju same NATO-ove obrane. Taj problem očito postoji, nije nastao jučer, ali se rješenje tog problema ne smije ostavljati za sutra, jer preuzimanje obveza o nabavi novih sustava naoružanja od strane članica EU-a i NATO-a samo naglašava važnost integracije, ili vojnim rječnikom kazano interoperabilnosti, rekao je Picula.

– Ja bih da se prisjetimo i terorističkih napada u Europi od prije par godina, kada se također isticao problem efikasnije razmjene obavještajno-sigurnosnih podataka, obaviještenosti država članica EU-a od kojih su većina i članice NATO-a. Od tada je taj problem postupno rješavan, dodao je.



Komentirajući izjavu glavnog tajnika Jensa Stoltenberga, koji upozorava da NATO ima odgovornost spriječiti daljnju eskalaciju sukoba te se jača prisutnost snaga na istoku Unije, te smatra je li to dovoljno, Picula je rekao kako je SAD više puta uvjeravao baltičke zemlje i Poljsku da su spremne aktivirati članak 5 u slučaju napada na njih te da su aktualna djelovanja usmjerena na to.

– Na sastanku NATO-a bilo je dosta riječi o bitnom pojačanju tog istočnog krila. Naravno, s jedne strane Zapad je i na oprezu jer bi određeni potezi mogli započeti rat daleko većih razmjera. istaknuo je Picula.

– Svaki državnik ili političar koji je razgovarao s Vladimirom Putinom zaključio kako ruski predsjednik ne planira zaustaviti rat. Stalno se ponavlja pitanje kako bi NATO odgovorio na eskalaciju sukoba i prijetnju koja se odnosi na moguću upotrebu oružja za masovno uništenje, nuklearno ili kemijsko, u i izvan Ukrajine.

Komentari