Pijan zapalio crkvu i tvrdi da se ničeg ne sjeća: Osuđen na zatvorsku kaznu

Foto: Pixabay

 

Zbog paljenja crkve i štete procijenjene na dva milijuna eura, palikuća ide u zatvor na tri godine i devet mjeseci.

Tako je u ponedjeljak odlučio Zemaljski sud u Koblenzu u procesu protiv izazivača požara u katoličkoj crkvi Uzvišenja križa u Wissenu (okrug Altenkirchen) 10. veljače ove godine. Plamen je uništio barokni veliki oltar crkve iz 18. stoljeća, klupe i vrijedne umjetnine. Šteta je procijenjena na oko dva milijuna eura.

Palikuća, 39-godišnji muškarac iz okruga Oberberg, osuđen je na zatvorsku kaznu od tri godine i devet mjeseci zbog, kako je navedeno “teškog podmetanja požara i materijalne štete”.



Uz tu kaznu, sud je palikući odredio i bolničko liječenje u kojem se mora podvrgnuti odvikavanju od alkohola, prenosi Fenix magazin.

Zanimljivo je to što se palikuća na početku suđenja pred sudom u Koblenzu ispričao te palež crkve pokušao pravdati kako je bio toliko pijan da se više ne sjeća što se dogodilo. Žalio se još i na depresiju, zbog čega je, kazao je, imao i suicidalne misli.

Budući su postojali video snimke paljenja crkve, sudac ga je mogao lako osuditi, što je i učinio.

No, nikakva zatvorska kazna za palikuću crkve ne može biti satisfakcija za vjernike koji prema izjavi župniku župe u Wissenu Martina Kürtena, zbog obnove neće moći ići u svoju crkvu najmanje dvije godine.

Komentari