Piletić najavio sastanak sa sindikatima 11. siječnja: ‘Cilj je jednaka plaća za jednak posao’

Foto: Željko Puhovski/Cropix

Ministar rada Marin Piletić najavio je u četvrtak inicijalni sastanak sa sindikatima javnih i državnih službi za 11. siječnja, izrazivši uvjerenost oko postizanja konsenzusa o novim koeficijentima po kojima bi od travnja trebale biti isplaćivane plaće u javnim i državnim službama.

– Pozivam sindikate javnih i državnih službi na inicijalni sastanak u četvrtak, 11. siječnja, izjavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić nakon sjednice Vlade na kojoj je donesena odluka o početku pregovora o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru s reprezentativnim sindikatima javnih službi i Kolektivnom ugovoru s reprezentativnim sindikatima državne službe.

Nakon što je Zakon o plaćama stupio na snagu s početkom ove godine, na redu je izrada i usvajanje dviju uredbi – jedne za javne službe, druge za državne, koje trebaju stupiti na snagu do kraja veljače. Novi pregovori sa sindikatima otvaraju se radi reguliranja pojma i definicije plaće, ali i dodataka na plaću.

– Uredbe će biti donesene do kraja veljače, bit će u primjeni za obračun plaća za ožujak, s isplatom u travnju. Cilj je jednaka plaća za jednak posao, neovisno o tome radi li se o državnoj ili javnoj službi, istaknuo je Piletić.



U pregovorima sa sindikatima trebalo bi uskladiti odrednice kolektivnih ugovora s novim zakonom.

Na uredbe i nov popis koeficijenata Vlada se obvezala Nacionalnim planom oporavka i otpornosti. Ubuduće će biti standardizirana plaća za određeno radno mjesto jer su u javnim službama do sada brojni dodaci donosili veću plaću nego u državnoj službi, rekao je ministar.

Komentirajući nezadovoljstvo pojedinih sindikata s prvim nacrtom predloženih koeficijenata, Piletić je izrazio uvjerenje da će najveći dio sindikata biti načelno suglasan, a bit će dovoljno vremena za donošenje uredbi u konsenzusu sa socijalnim partnerima.

Rekao je da su sindikati upoznati s vrednovanjem radnih mjesta i konsolidiranim koeficijentima u koje su ukalkulirani svi dodaci, kao i s nacrtima budućih prijedloga koeficijenta.

Vlada je, istaknuo je, odlučila sindikate uključiti u izradu nacrta uredbi, kako se ne bi otvarao prostor za nezadovoljstvo.

Komentari