Piletić uručio 38 ugovora u sklopu programa “Zaželi prevencija institucionalizacije”

Foto: Ronald Gorsic/Cropix

Ministar Marin Piletić u utorak je svečano uručio 38 ugovora u sklopu programa “Zaželi prevencija institucionalizacije” te ga nazvao hrvatskim patentom i jednim od najboljih programa Vlade.

Ugovori vrijedni više od 37 milijuna eura i sufinancirani iz Europskog socijalnog fonda plus uručeni su udrugama, općinama i gradovima za njihove korisnike.

Provođenjem projekata u okviru Poziva “Zaželi” osigurava se povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije pružanjem usluge potpore i podrške u svakodnevnom životu starijim osobama i osobama s invaliditetom diljem Hrvatske. Uslugu im pružaju nezaposlene osobe koje se tim programom zapošljavaju.

– Program ‘Zaželi’ je zapravo hrvatski patent kako prevenirati institucionalizaciju u uvjetima ne imanja dovoljno kapaciteta za one koji žele smještaj u dom, a paralelno s tim jačati tržište rada i to posebice za one koji su dugotrajno bili nezaposleni, istaknuo je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.



U programu mogu sudjelovati i nezaposleni muškarci, a provodi se na tri godine

Dodao je i da s tim novim programom mogu kao pružatelji pomoći u kući, osim nezaposlenih žena, raditi i nezaposleni muškarci. Istaknuo je da se program provodi diljem Hrvatske, i to ne više na godinu dana ili na šest mjeseci, nego na tri godine.

– Važno nam da oni koji rade imaju sigurnost trogodišnjeg ugovora a još je važnije da oni kojima oni pružaju uslugu pomoći u kući budu sigurni da neće tu uslugu dobivati nekoliko mjeseci ili godinu dana i onda čekati neki novi poziv, istaknuo je Piletić.

Rekao je da im je razdoblje od tri godine bilo ključno a da bi to mogli isfinancirati nisu im bila dostatna sredstva od 130 milijuna eura koliko su planirali iz Europskog socijalnog fonda za razdoblje 2021.-2027., jer je bilo gotovo 600 prijava, pa je intervencijom Vlade osigurano dodatnih 286 milijuna eura, a Europska komisija je omogućila još dodatnih 110 milijuna eura, čime su zatvorili financiranje programa “Zaželi”.

Poručio je da se zajedničkim naporom lokalne samouprave, uz podršku županija i ovih sredstava, otvaraju deseci tisuća radnih mjesta, a k tome se još pruža usluga pomoći u kući za više od 66.000 korisnika, koliko su predvidjeli ugovorima.

– Kad se tome doda 18 novih centara za starije koji će biti građeni u svakoj županiji koja se prijavila na javni poziv gdje će omogućiti više od 1.850 novih smještajnih kapaciteta i još oko 5.000 izvaninstitucijskih usluga dobije se jedna puno šira slika koliko Vlada ulaže u lokalne provoditelje odluka, rekao je.

Preveniramo institucionalizaciju da nemamo liste čekanja kao u pojedinim domovima

– Preveniramo institucionalizaciju da nemamo, kao što su u pojedinim domovima, velike liste čekanja te ujedno povećavamo smještajne kapacitete s obzirom na podatke udjela starijih u stanovništvu. Tako gradimo kvalitetnu infrastrukturu da svatko tko socijalnu uslugu treba, ima ju dostupnu u svojoj sredini. Upravo zbog toga ‘Zaželi’ definitivno predstavlja jedan od najboljih programa Vlade kroz socijalnu politiku, istaknuo je Piletić.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) Ante Lončar rekao je da je HZZ sukreator programa “Zaželi” koji se počeo provoditi 2017. Istaknuo je da je dosad ukupno u sve tri faze tog programa ugovoreno preko tisuću ugovora za što je potrošeno 273 milijuna eura.

Komentari