Piletić: Vlada je spremna povući svoju odluku o neplaćanju štrajka

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Iako ponuda Vlade o 12-postotnom povećanju plaća službenika u pravosudnim tijelima nije bila tema sjednice GSV-a, ministar rada Marin Piletić pojasnio je kako su uz to spremni i povući odluku o neplaćanju dana u štrajku ako se štrajk zaustavi i omogući neometan rad pravosuđa.

– Mi smo sada po prvi put izašli s konkretnom ponudom i rekli – zaustavite štrajk, ide dodatak od 12 posto i Vlada je spremna povući svoju odluku o neplaćanju štrajka. To je dvostruka korist za sve one koji su danas u štrajku – uz povlačenje plaće mogu računati da im plaća u ovim danima nakon odluke Vlade neće biti umanjena, rekao je u izjavi za medije Piletić.

Ministar je naveo kako su na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) od ministra pravosuđa Ivana Malenice čuli što se sve kani napraviti u vezi stupanja na snagu zakona o plaćama u državnim i javnim službama, a jedan od ciljeva je da se najniži koeficijent uredbom poveća za 40 posto, a samim time proporcionalno i ostali koeficijenti.

Cilj je i da plaća u siječnju, s isplatom u veljači, bude sukladna s novim zakonom, uredbama i koeficijentima.



Zato su se danas na GSV-u usuglasili da zakon bude izglasan u Hrvatskom saboru već u listopadu, a da se paralelno s drugim čitanjem rade uredbe kako bi se njihov rok pomaknuo s ožujka, pojasnio je ministar.

Ministar je odbacio navode nekih sindikata da je novi sustav plaća unaprijed srušen zbog čega bi i oni mogli tražiti ono što se nudi Sindikatu državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) te poručio kako donošenjem novog zakona žele izjednačiti ista ili slična radna mjesta po pitanju plaća.

– Sindikati javnih službi su kroz niz godina kolektivnog pregovaranja uspjeli omogućiti različitu vrstu dodataka za različite vrste služba i godinama u kontinuitetu, uz koeficijent i osnovicu, primaju i uvećanu plaću na ime osiguranih dodataka kroz kolektivno pregovaranje. Državne službe ili konkretnije, ovi koji rade u pravosuđu, dosad nisu imali dodatak i za sam taj iznos dodatka imali su manju plaću za istu razinu posla, objasnio je Piletić.

Samim time, dodao je kako je ponuda koju su poslali svim djelatnicima u pravosuđu, a riječ je o dodatku od 12 posto na osnovnu plaću, približavanje onom standardu koji već ista vrsta posla ima za tu stručnu spremu s obzirom na to da dodaci u državnoj službi dosad nisu postojali, za razliku od javne službe.

Piletić je naveo i da je jedan od zaključaka sastanka da se GSV, kao nacionalni forum uključi u rad Europskog gospodarskog i socijalnog odbora kroz nekoliko radnih skupina.

Predsjednik GSV-a Ivan Mišetić (Hrvatska udruga poslodavaca) izvijestio je da je sjednica protekla u intenzivnoj razmjeni informacija o statusu gospodarstva, a fokus je bio na zakonu o plaćama.

– Moja je osobna impresija da većina ljudi oko stola podržava smjer, ali traže da se tijekom drugog čitanja paralelno i donese niz podzakonskih akata koji su integralni dio zakona o plaćama, rekao je.

Naveo i kako su dobili obećanje Vlade, nakon što je prije osam godina ukinut rad Vladinog Ureda za socijalno partnerstvo, da bi se to moglo revitalizirati, a kako bi se i rad GSV-a podigao na višu razinu, posebno kada je u pitanju stručna potpora radu GSV-a.

Komentari