Plenković potvrdio da će se testirati na koronavirus; ‘Nacija je pripravna za sve izazove’

Darko Tomas / CROPIX

Premijer Andrej Plenković izjavio je u nedjelju da poduzimaju sve mjere protiv širenja epidemije korona virusa koje su primjerene u ovom trenutku, a pokaže li se potreba za strožim mjerama sigurno će ih poduzeti, ali će osigurati normalno funkcioniranje života.

Premijer je to rekao nakon glasovanja na HDZ-ovim unutarstranačkim izborima upitan hoće li se mjere zatvaranja ugostiteljskih objekata poduzete u Istri primijeniti na ostatak Hrvatske.

Sigurnost građana je najbitnija

Ustvrdio je da je dinamika širenja zaraze kod nas umjerena pa se može slijediti zaražene osobe, a presudan je bio vanjski faktor, odnosno dolazak zaraženih iz drugih zemalja u kojima je epidemija raširenija.

“Zato poduzimamo sve mjere primjerene trenutku, ako dođe do situacije u kojoj treba poduzimati neke snažnije mjere mi ćemo ih sigurno poduzeti”, rekao je premijer naglasivši da je sigurnost hrvatskih građana najbitnija.



Upitan što ako se u Hrvatskoj potvrdi lokalni prijenos bolesti, premijer je rekao da razmatraju sve okolnosti i da će mjere biti proporcionalne razvoju situacije.

Ovisno o tome u kojem gradu i kojem opsegu će se pojaviti, nastojat ćemo osigurati sve normalno funkcioniranje života, što je zadaća vlasti i s druge strane voditi računa o zdravstvenoj sigurnosti, rekao je Plenković koji će se i sam testirati na virus.

Premijer je naglasio da su pripravni za izazove s kojima se cijela nacija suočava.

Za mogućnost zatvaranja granica rekao je da će vidjeti što će učiniti, napomenuvši da u ovom trenutku to rade mnoge zemlje.

Sad se stvari odvijaju refleksno i ‘ad hoc’ jer se varijante obustave svega prema analizama smatraju metodom kako usporiti širenje virusa.

Ne žele da dođe do nepotrebnog dizanja cijena

Za sinoćnju izvanrednu telefonsku sjednicu vlade koja je ograničila cijene određenih proizvoda, Plenković je rekao da su je održali jer su uočili diskrepancije u cijenama nekih proizvoda, a ne žele da dođe do nepotrebnog dizanja cijena.

Premijer je rekao kako je uvjeren da će se većina proizvođača i trgovaca ponašati solidarno, odnosno sukladno okolnostima i primjereno potrebama hrvatskih građana.

Za praćenje cijena zadužen je državni inspektorat, a kao (kontrolni) datum uzet je 30. siječnja s obzirom da su prema Svjetskoj zdravstvenoj organizacija tada uočena povećanja cijena.

Premijer je sve građane pozvao da se odgovorno ponašaju, budu samodisciplinirani i slušaju preporuke epidemiologa i zdravstvenih djelatnika

Komentari