Plenković: Čim Slovenija prestane s nepotrebnim kažnjavanjem hrvatskih ribara, Hrvatska će odustati od recipročnih mjera

Tomislav Kristo / CROPIX

‘Današnja presuda je pobjeda hrvatskih argumenata i potvrda da je Hrvatska bila u pravu. Sud je potvrdio da arbitražni sporazum nije dio prava Europske unije’, kazao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije povodom odluke Europskog suda o nenadležnosti nad arbitražnim sporom između Hrvatske i Slovenije

Istaknuo je političko vodstvo Vlade, snažan angažman Ministarstva vanjskih poslova i stručnjaka za međunarodno pravo.

‘To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim porezima ne može ništa postići i da je potreban dogovor s Hrvatskom. Ovo je prigoda da još jednom ponovimo poziv za bilateralnim rješenjem’, kazao je premijer.

Plenković: Odluka Suda Europske unije o nadležnosti za spor sa Slovenijom je pobjeda Hrvatske



‘Čim Slovenija prestane s nepotrebnim kažnjavanjem hrvatskih ribara, Hrvatska će odustati od recipročnih mjera’, dodao je.

Očekuje nastavak dijaloga sa slovenskom Vladom. ‘Hrvatska i Slovenija su dvije prijateljske zemlje, dvije smo države koje žive jedna pokraj druge’, poručio je, prenosi Tportal.

Sud je, podsjetimo, prihvatio hrvatski prigovor o nenadležnosti i postupak se automatski obustavlja. Odluke Suda EU-a su konačne i nema žalbe.

Cerar: Odluka o nenadležnosti Suda EU-a za arbitražu nije pobjeda Hrvatske

Slovenija je pokrenula postupak protiv Hrvatske na temelju članka 259 Ugovora o funkcioniranju Europske unije (UFEU) i predložila Sudu EU-a da utvrdi krši li Hrvatska 2. i 4. članak Ugovora, koji govori o poštivanju vladavine prava i lojalnoj suradnji među državama članicama EU-a. Slovenija također tvrdi da Hrvatska krši uredbu o zajedničkoj ribarskoj politici, schengenskim propisima o kretanju osoba te direktive pomorskom prostornom planiranju.

Hrvatska je uložila prigovor o nenadležnosti jer smatra da Sud EU-a nije nadležan odlučivati o zahtjevima Slovenije u navedenom postupku s obzirom na to da između dviju država nije doista riječ o sporu o primjeni i tumačenju prava EU, što bi bilo u nadležnosti Suda Europske unije. Hrvatska drži da u ovom predmetu postoji spor koji se odnosi na tumačenje i primjenu međunarodnog prava, koji treba rješavati primjenom pravila međunarodnog prava i za to predviđenim sredstvima mirnog rješavanja sporova, uključujući pregovorima.

Komentari