Plenković donio posljednju odluku o Turudiću: ‘Vidimo da se mnogi protive’

Foto: Cropix

Očekuje se da će premijer Andrej Plenković u ponedjeljak donijeti konačnu odluku o imenovanju Ivana Turudića na poziciju glavnog državnog odvjetnika, a svoju odluku premijer bi trebao objaviti nakon sjednice Šireg predsjedništva HDZ-a u 16 sati, u prostorijama GO HDZ-a Grada Zagreba, piše Dnevno.hr. 

Osvrnuo se na poruke između Turudića i Josipe Rimac: “Razgovarali smo i o aktualnoj temi, jedinstven stav svih ljudi koji su bili na sastanku je da ćemo kao stranka ustrajati na izboru Turudića za glavnog državnog odvjetnika iz više razloga”, rekao je Plenković.

“Prvo pitanje je je li Turudić ikako pogodovao svojem rođaku u jednom predmetu, a mi smo vidjeli da nije učinio ništa da bi to učinio, štoviše taj je rođak osuđen na tom sudu”, rekao je Plenković.

“Drugo pitanje je Turudićev odnos s Zdravkom Mamićem i njihovi susreti 2015. godine. Saznanja o tome tada su imali Lozančić, danas Milanovićev savjetnik, a tada šef SOA-e. Znao je za to i šef DORH-a Dinko Cvitan i nitko od njih nije poduzeo ništa”, rekao je.



Milanovićev dopis

Podsjetimo, predsjednik Republike Zoran Milanović u subotu optužio Ivana Turudića, kojeg Vlada predlaže za čelnika DORH-a, da se kao predsjednik Županijskog suda sastajao sa Zdravkom Mamićem dok je bio osumnjičenik, ali i kasnije kada je bio pod istragom. Premijeru Andreju Plenkoviću poručio je pak da ne može gledati kako se jednog opskurnog lika proizvodi u glavnog državnom tužitelja.

Milanović je u ponedjeljak predložio i sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS).

U dopisu koji je poslao predsjedniku Vlade stoji: “Na temelju članka 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, predlažem Vam da sazovemo sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog izvanredne i neočekivane situacije u hrvatskom pravosudnom sustavu koja negativno utječe – a mogla bi i u budućnosti negativno utjecati – na usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti te na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske.”

“Prema članku 4. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, jedino smo Vi i ja – kao predsjednici Vlade i Republike – ovlašteni dogovoriti i sazvati sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost” te zaključuje: “Stoga očekujem da ćete i Vi prepoznati potrebu i prihvatiti moj prijedlog za sazivanjem sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost u što kraćem roku.”

Osim toga, nedavno su u javnost procurili detalji iz stotinjak poruka suca Turudića i bivše državne tajnice optužene za korupciju koji su se intenzivno dopisivali od 2016. do 2020.

Sadržaj mobitela Josipe Pleslić, koje je Uskok zaplijenio u istrazi afere Vjetroelektrane, svjedoči da su do njezina uhićenja 29. svibnja 2020. Turudić i ona razmijenili više stotina poruka i telefonskih poziva te se susreli više puta, među ostalim i na Županijskom sudu u Zagrebu čiji je Turudić bio predsjednik.

Komentari