Plenković: Doprinos Franje Tuđmana u ostvarenju sna hrvatskog naroda je golem

Foto: Cropix

Dvadeset i četvrta je godišnjica smrti Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a. Tim povodom svijeću na Mirogoju zapalio je predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković.

– Dr. Franjo Tuđman čovjek je koji je u prijelomnim trenucima i za svijet, i za Europu, isto tako za Hrvatsku, prepoznao trenutak, bio predvodnik ključnih procesa u kontekstu demokratskih procesa na području srednje i istočne Europe, osnovao HDZ, dobio plebiscitarno povjerenje hrvatskog naroda na prvim demokratskim izborima 1990. i potom predvodio Hrvatsku u tim posebnim, jedinstvenim i neponovljivim godinama, kada je Hrvatski narod ostvario svoj san. (…) Možemo itekako biti svjesni i zahvalni uloge predsjednika Tuđmana, poručio je Andrej Plenković.

HDZ je, kazao je, jedna od rijetkih stranaka na području srednje i istočne Europe koja je zadržala svoju snagu i većinsko povjerenje, a to “govori da su temelji koje je postavio Franjo Tuđman bili vrlo snažni”, te dodao kako su “temeljne postavke iz Tuđmanova znamenitog govora u Hrvatskom saboru 1990. svojevrsna smjernica politikama koje provodi HDZ”.

Predsjednik Tuđman, vrhovni vojni zapovjednik Oružanih snaga u vrijeme Domovinskog rata, bio je političar koji simbolizira stvaranje suverene i demokratske hrvatske države.



Komentari