Plenković: Hrvatska je omogućila  BiH da napravi reforme! Pomogli smo više nego itko drugi

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Odluka predsjednice Europske komisije da preporuči otvaranje pristupnih pregovora s BiH jedno je od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske u ovom mandatu, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković komentirajuću izjavu Ursule von der Leyen.

Von der Leyen je na današnjoj  plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu rekla će preporučiti Vijeću da otvori pristupne pregovore s Bosnom i Hercegovinom.

Popodne će se održati sjednica Europske komisije na kojoj će biti donesena odluka o preporuci o otvaranju pregovora. O toj preporuci sljedeći utorak odlučivat će Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova država članica, a potom i njihovi čelnici koji će se okupiti na samitu 21. i 22. ožujka.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Jedno od najvažnijih vanjskopolitičkih postignuća Hrvatske

“Za nas je u vanjskopolitičkom smislu i u smislu strateških nacionalnih interesa, odluka koja će se donijeti idućega tjedna o otvaranju pristupnih pregovora s BiH  jedna od najvažnijih u vanjskopolitičkim postignućima Hrvatske u ovom mandatu”, rekao je Plenković u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje sudjeluje na okruglom stolu “Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta”.



Istaknuo je da je ta odluka jako “važna za cijelu BiH i za sva tri konstitutivna naroda, a posebno za Hrvate koji su uvijek najsnažnije zagovarali europski put BiH”.

Premijer je podsjetio je da “Hrvatska od 2016. pomagala BiH više nego itko drugi da podnese zahtjev za članstvo, da je prije godinu i pol pomogla više nego drugi da dobije kandidatski status i omogućila  BiH da napravi reforme u zadnja tri mjeseca”

“Otputovali smo u Sarajevo i poručili: Sad je trenutak’… Ta poruka se čula kod naših partnera i institucija i oni su napravili iskorake koji omogućuju ovu preporuku”, rekao je Plenković aludirajući na njegov posjet Sarajevu krajem siječnja zajedno s Von der Leyen i nizozemskim premijerom Marko Rutteom.

Zbog toga je, kazao je, bio u stalnom kontaktu s predsjednicom Europske komisije u posljednjih dvadesetak dana.

Foto: Facebook/HDZ

‘Radili smo sve ove dane’

“Radili smo sve ove dane da se u BiH naprave potrebni iskoraci kako bi Komisija mogla jasno reći da je ispunjeno dovoljno kriterija za otvaranje pregovora”, rekao je Plenković.

Von der Leyen je danas u Strasbourgu rekla da je BiH otkako dobila kandidatski status u prosincu 2022. napravila “impresivne korake” u europskim integracijama te da je više napretka učinjeno u nešto više od godinu dana nego u prijašnjih deset.

Istaknula je da je BiH sada u potpunosti usklađena s europskom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je ključno u ovim vremenima geopolitičkih previranja.

Predsjednik se okomio na Plenkovića: ‘Prikazuje sebe kao veću Ursulu od Von der Leyen’

Također, rekla je šefica Komisije, BiH je usvojila važne zakone poput zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je sedam godina bio u zastoju te zakon o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.

Plenković je u NSB -u također rekao kako je proširenje Europske unije “tema apsorpcijske sposobnosti”. Proširenje će, rekao je Plenković, biti tema u idućim godinama, a najviše će se rasprava voditi o članstvu Ukrajine.

Šefovi država i vlada EU u prosincu prošle godine odobrili su otvaranje pristupnih pregovora za Ukrajinu i Moldaviju.

Komentari