Plenković: Hrvatska u ratu nije imala ovakvu potporu kakvu Ukrajina ima danas

Foto: Damir Krajac/CROPIX

U Zadru se danas obilježila 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Bila je to prva oslobodilačka akcija hrvatskih vojnih i policijskih snaga, nakon koje su ponovno prometno povezani sjever i jug Hrvatske.

Maslenica je po mnogočemu bila prekretnica i jedna od najodlučnijih bitaka Domovinskog rata.

Vojno-redarstvena operacija Maslenica, koju su rano ujutro 22. siječnja 1993. pokrenule Hrvatska vojska i policija, uspješno je završila u 72 sata i ponovno su spojeni sjever i jug zemlje, a neprijatelj je u njoj doživio prvi veći poraz.



Premijer Andrej Plenković na svečanoj akademiji u povodu VRO-a Maslenica rekao je da je to jedna od najvažnijih oslobodilačkih operacija u Domovinskom ratu.

“Posebno se prisjećamo poginulih u akciji i njihovih obitelji. Njihova će se žrtva trajno pamtiti. Hrvatska je tada pokazala da ima snagu i sposobnost oslobađati svoj teritorij. Te 90-e godine bile su neponovljive, nezaboravne, odredile su smjer razvoja države i društva, a Hrvatska vojska, policija i branitelji temelj su hrvatske države. Vlada će, kao i dosad, davati pozornost svim bitnim datumima iz Domovinskog rata, voditi računa o braniteljima i njihovim obiteljima”, rekao je premijer.

Na svečanoj akademiji hrvatski premijer osvrnuo se i na Ukrajinu i rusku agresiju na tu zemlju, rekavši kako „na tlu Europe bjesni najveći rat od Drugoga svjetskog rata“.

“Ukrajina ima ogromne žrtve, milijuni ljudi su izbjegli, a posljedice invazije Rusije na Ukrajinu osjećaju svi globalno. Kao narod i kao Vlada bili smo vrlo jasni od 24. veljače. Osudili smo agresiju i podržali smo žrtvu i to govorim upravo s poveznicom iz 90-tih kada je Hrvatska bila žrtva, i kada nije imala ovakvu potporu kakvu Ukrajina ima danas”, dodao je Plenković.

Naglasio je da je „važno da promislimo kako bi to bilo danas ne iskazati solidarnost s Ukrajinom”.

 

Komentari